HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecini durduranın HDP değil Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu yineleyerek, hükümetin de Erdoğan’a uyduğunu söyledi.

Demirtaş, 63. hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Davutoğlu ile yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını Milliyet gazetesine anlattı.

Davutoğlu ile çözüm süreci ilişkin görüştüklerini dile getiren Demirtaş, “PKK’ye silah bırakma çağrısı”na ilişkin “Öyle kuru çağrılarla bu iş olmaz. ‘PKK silah bırakmalı’ çağrısı yaptım. Toplumu kandırmayacağız. Bu çağrının peşinden gideceğiz. Müzakereyi başlatmak, Öcalan’la görüşülmesini sağlamak. Çünkü ancak Öcalan’ın çağrısı bir müzakereyle birlikte sonuç verir. Yoksa gidip Öcalan’a, ‘hadi çağrı yap denirse’ ki yıllardır bu söyleniyor, O da muhtemelen benim söylediğimi söylüyor olabilir. ‘Yaparım da etkisi olmaz.’ Yasası çıksın. Silahlar nereye bırakılacak, bıraktıktan sonra ne olacak; bunları konuşmak istiyor. Bu bir mafya örgütü değil. Devasa bir siyasal sorundan ortaya çıkmış, dağa çıkmış bir örgüt var. Mafyaya silah bıraktırır gibi, ‘silahlarınızı bırakın, teslim olun’ gibi bir kuru hamasetten çıkalım” dedi.

‘ERDOĞAN SÜRECİ DURDURDU, AKP DE BUNA UYDU’

Sürecin kritik aşamada olduğunu tekrarlayan Demirtaş, süreç konusunda KCK’nin yaptığı uyarı açıklamalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Demirtaş, “Sürekli operasyon hali, ‘Suriye’ye müdahale ederiz, gerekirse askeri operasyon yaparız, gerekirse tutuklama yaparız’ diyor. Büyük askeri sevkiyatlar yapıldı. Bunlar gerilimi artıran şeyler. Bunları söyledik. Askeri seçenek, silah seçeneği, ne hükümet ne KCK için bir seçenek gibi düşünülmemeli artık” şeklinde konuştu.

Süreci durduranın HDP değil Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu yineleyen Demirtaş, hükümetin de Erdoğan’a uyduğunu söyledi.

AKP VE CHP KOALİSYONU MUTLAKA DENEMELİ, ZORLAMALI     

Demirtaş, “Biz AKP ile bir koalisyon içinde veya dışında olmayacağımızı ifade etmiştik. Bu konudaki tutumumuzun devam edip etmediğini merak ettiklerini ifade ettiler. ‘Seçimden birinci ve ikinci çıkmış partilerin toplumun beklentisi gereği koalisyonu denemeleri gerektiğini düşünüyoruz’ dedik. Bu da AKP ve CHP’dir. Mutlaka denemelisiniz ve zorlamalısınız. Sorumluluk üstlenmek istiyoruz. Üç ilke ifade ettik. Demokrasi, barış ve adalet. Bunları da kapsayacak bir hükümet protokolü çıkarırsanız öyle bir hükümetin parlamentodaki çalışmasını destekleriz, anayasa yapılırken birlikte yaparız’ dedik. Şunu da ifade ettik; eğer Türkiye gerçekten erken seçime gidecekse tekrar bir araya gelelim” diye konuştu. Demirtaş, seçmene Türkiye’yi krize sokmayacaklarının sözünü verdiğini ifade etti.