HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin TBMM toplantı salonunda bazı meslek örgütleri ve STK temsilcilerini kabul ederken yaptığı açıklamada, çözüm ve müzakerelere acilen dönülmesi çağrısı yaptı.

Demirtaş önümüzdeki hafta CHP Lideri Kemal Kılıçardoğlu ile bir araya geleceğini belirterek, siyasi parti liderlerine de diyalog çağrısı yaptı.

Demirtaş, çözüm sürecine ilişkin, "Acilen masaya dönülmesi ve karşılıklı çatışmasızlık kararı" alınması çağrısı yaparak, "Geçici hükümet savaş kararı alıyor da barış kararı mı alamıyor" sorusunu yöneltti.

DİHA’da yer alan habere göre, Demirtaş'ın açıklamalarından kimi satır başları şöyle:

* Çözümün tek ve biricik yolu müzakeredir. Konuşmadır. İnsanların sorunlarını konuşarak çözmesi erdemdir. Karşılıklı ellerin tetikten çekilerek konuşmak doğru olandır.

* Bu masadan konuşarak, anlaşarak, uzlaşarak kalkabiliriz. Masalar bunun içindir.

* Son 3 yıldır devam eden çözüm sürecinin tekrar başlaması lazım.

* Ne kadar çok demokrasi olursa, o kadar az şiddet, silah olur.

* Vatandaşların dokunulmazlığı mı var bizim de olmasın.

* 7 Haziran'da ortaya çıkan seçim sonuçlarına saygılı olmaları lazım. Geçici hükümetin söylemlerine dikkat etmesi gerekiyor.

* İlla tek başına iktidar olmak için milleti seçimden seçime sürüklemek milletin iradesine saygısızlıktır.

* Erken seçime gideceksek de çatışmasızlık ortamı yaratılmalı.

* Çözüm süreci erken seçimi beklemeyecek kadar naziktir. Geçici hükümet savaş kararı alıyor da barış kararı mı alamıyor. Her gün canlarımız gidiyor. Erken seçim kararı alınsa da barış iradesi göstermemiz lazım. Seçim olsun, halkın önüne çıkarız. Sonuç ne olursa saygı duyarız, saygı duymayan biz değiliz, kimler olduğu beli. Canlar gidiyor canlar, bütün annelerin eli yüreğinde.

* Kısmet olursa önümüzdeki hafta Kılıçdaroğlu ile bir araya geleceğiz. Siyasetçiler bu günlerde bir birleriyle görüşmeyecekse bir daha görüşmesinler. MHP dahil bizim herkese kapılarımız açıktır.

* Seçime kilitlenmekten çok barışa odaklanmak zorundayız. Seçim olursa kimin kazanıp kimin kaybedeceğini göreceğiz.