Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Ortasu (Roboski) Köyü'nde 28 Aralık gecesi TSK'ye ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19'u çocuk 34 yurttaşın katledilmesinin üzerinden 40 gün geçti. 40'ıncı gün nedeniyle BDP il ve ilçe örgütleri yaşamını yitiren yurttaşlar için binlerce yurttaşın katıldığı mevlitler organize etti. Diyarbakır, Adıyaman, Mardin, Elazığ, Urfa, Van, Bitlis, Muş, Iğdır ve Erzurum'da verilen mevlitlerde AKP ve Başbakan Erdoğan katliamdan sorumlu tutularak, hesap verilmesi istendi.

34 kişi için okutulan mevlide katılan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a sert eleştirilerde bulundu.

"HALKINA ZULÜM EDEN BİR ZALİMSİN"

Demirtaş, "Bu zulmü yapanlar hesabını verecek. Başbakan nasıl Esat'a 'halkına zulmetme' diye sesleniyorsa, biz de Roboski'den (Ortasu Köyü) ona sesleniyoruz, sen sivillerin katliamına ve halkına zulmeden bir zalimsin" dedi. Demirtdaş, Arınç için de, "Bunların ne dinle, ne imanla ne Müslümanlıkla bir alakaları yok" ifadelerini kullandı. Uludere'nin Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda ölen 34 köylü için bugün Ortasu Köyü'nde BDP tarafından Mevlit okutuldu. Mevlide katılan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, köye gelişinde zılgıt ve alkışlarla karşılanıp Kürtçe, 'Şehitler ölmez' sloganları atıldı.

Mevlide ayrıca Federal Kürdistan Bölgesi Halepçe Belediye Başkanı Kawestan Akrawan, Halepçe Şehitleri Sendikası Başkanı Lokman Abdülkadir ile Halepçe Belediyesi meclis üyelerinden oluşan bir heyet de katıldı.

Olayda oğlunu yitiren bir kadın Demirtaş'a, "Bütün Kürt halkının başı sağ olsun. Sadece benim değil Kürt halkının çocuğuydu. Birlikte bu vahşetin hesabını soralım" dedi. Duygusal anların yaşandığı karşılamada Demirtaş, tek tek annelerin elini öptü. Kadınların karşılama sırasında başlarına siyan tülbent taktığı görüldü.

Karşılamanın ardından 34 kişi şahsında, 'demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler' anısına saygı duruşunda bulunuldu. Mevlit öncesi BDP Şırnak İl Başkanı Baki Sondak'ın kısa konuşmasından sonra BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuşma yaptı.

'KATLİAM ÖRTBAS EDİLMEK İSTENDİ'

Olayda yaşamını yitiren 34 kişinin unutulmadığını belirten Demirtaş şunları söyledi: "42 gündür burada ne yaşandığını bir analar bilir, bir de içerisinde insan sevgisi olan insanlar. Medya, katliamı 12 saat boyunca görmezden geldi. Bunun amacı katliamı örtbas etmekti. Biz bu devleti iyi tanıyoruz. 90 yıldır bu katliamları yapıyor ve üstünü örtüyor. Kürt halkı kendi öz gücüyle bu katliam politikalarına karşı kendisini savunmasını bilmiştir. Kürt halkı yalnız ve sahipsiz değildir."

'JİTEM, ERGENEKON VE KONTRGERİLA'NIN YAPTIĞINI ŞİMDİ AKP YAPIYOR'

Geçtiğimiz gün TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Ortasu Köyü'ne geldiğini hatırlatan Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: "40 gün sonra inceleme komisyonu gelip incelemede bulunmuş. İncelemenin sonucunda talimatın Ankara'dan geldiğini yeni anlamışlar. Oysa biz ilk gün katliamın sorumlusunun AKP olduğunu söylemiştik. AKP hükümeti kalkmış tazminatla bu insanların onurunu, iradesini teslim almak istiyor. AKP hükümeti Kürtlere büyük bir hakaret etmiştir. Bu insanları onursuz olmak ve korkak olmakla suçlamıştır. Bu bir faili meçhul değildir. Siyasi sorumlusu AKP hükümetidir. JİTEM ve kontrgerilla da bunu yapıyordu, Ergenekon da yapıyordu, AKP hükümeti de aynı şeyi şimdi yapıyor. Biz bu zulme artık dur demişiz. Bedeli ne olursa olsun hesabını soracağız."

'BUNLARIN, DİNLE İMANLA MÜSLÜMANLIKLA ALAKALARI YOK'

AK Parti'nin bazı insanlar için 'Elmalı şeker' olduğunu, ancak kendileri için, 'Kızılcık sopası' olduğunu öne süren Demirtaş, şöyle konuştu: "AKP bazı insanlar için elmalı şeker olabilir ama bizim için kızılcık sopasıdır. Birileri onu baştacı edebilir ama bizim için zalimden başka bir şey değildir. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'Kürtçe medeniyet dili değildir' diyor. AKP'nin sözcüleri kalkmış, bu dilin medeni olmadığını, Kürtçe'nin çağdışı olduğunu söylüyor. Nereden nereye geldik? Bu halk varlığını bütün dünyaya kabul ettirmiş, gücünü kabul ettirmiş. Beyefendi kalkmış, Kürtlerin diline hakaret ediyor. Bunların ne dinle, ne imanla ne Müslümanlıkla bir alakaları yok. İçinde Allah korkusu ve insanlık sevgisi olan bir insan başkasının diline hakaret eder mi? Varlığını inkar edebilir mi?"

BAŞBAKAN ERDOĞAN'A "ZALİM" BENZETMESİ

Demirtaş, konuşmasının son bölümünde AK Parti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a eleştirilerde bulunup, şöyle dedi: "Bu zulmü yapanlar hesabını verecek. Başbakan nasıl Esat'a 'halkına zulmetme' diye sesleniyorsa, biz de Roboski'den (Ortasu Köyü) ona sesleniyoruz, sen sivillerin katliamına ve halkına zulmeden bir zalimsin. Bunun hesabını sormayan bir Başbakansın. Bu katliamın hesabını sormazsan, bu halk senden hesabını soracaktır. Bizler bu işin peşini bırakmayacağız, içiniz rahat olsun. Burada katledilenlerin tamamı bu halkın evlatlarıydı. Bizler bütün Kürt halkıyla birlikte Roboski halkının yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz."

Demirtaş'ın konuşmasından sonra ölenler için Kürtçe mevlit okundu, dua edildi.