BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, BDP İl Eş başkanları Hevsel bahçelerinde yaşanan ağaç katliamına karşı gençlerin başlatmış olduğu nöbet eylemine destek verdi. Çizme giyerek alana gelen Demirtaş ve beraberindekiler, eylemcilerle sohbet edip çay içti, ardından gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

BUNLARIN RUHLARI ODUNLAŞMIŞ!

Gençlerin çadır kurduğu alanda konuşan Demirtaş, gençlerin bir haftadan bu yana Hevsel’de yaşanan doğa katliamına karşı eylem yaptıklarını hatırlatarak, “Gençlerin ve çevre örgütlerinin başlatmış olduğu bu eylemi sonuna kadar destekliyoruz. Gençlerin eylemi devam ederken bu süre zarfında hükümetten ve Dicle Üniversitesi yönetiminden yapılan açıklamalar tamamen çarpıtmaya dönüktür. Buradaki duyarlılığın iyi anlaşılması gerekir. 10 ağacı kesmek için Bakanlık Üniversiteye yetki verdi. Bu yetki ile Üniversite 7 bin ağaç kesti. Dicle Üniversitesi acımadan 7 bin ağacı kesti. Yaşanan katliama karşı ise halk Dicle Vadisine gelerek duruma el koymuş durumda. Hevsel insanlığın malıdır, kimsenin değil. Bu vadiyi müteahhitler yapmadı. Tarih kokan bu güzelim yer gayri ciddi açıklamalar yapılarak talan edildi. Üniversite, alanın bataklık ve yol yapmak için kestiklerini belirtiyor. Bu zihniyet ağaca baktığında odun görüyor. Bunların ruhları odunlaşmış. Bunlar mal gelmişler mal gidecekler. Ağaçları kesenler buradan kaç ayakkabı kutusu dolar alacaklar ona bakıyorlar. Halkımız bu katliamı yapanlardan hesap soracak” dedi.

KİMSE HALKIN MALINI TALAN EDEMEZ

Hevsel bahçelerinin hükümetin ve cemaatin olmadığını belirten Demirtaş, “Halkımız bundan sonra ağaç katliamına izin vermeyecek. Katliamın derhal durması gerekir. Bakanlık ile belediye yetkilileri bir araya gelsin ve buranın koruma altına alınması yönünde birlikte karar almalı. Hiçbir müteahhit bu bölgeye girip halkın malını talan edemez. Burada doğaya açık bir saldırı var. Arkadaşlarımız bugün konuya ilişkin Diyarbakır Valisi ile görüşerek sorunun çözümünü sağlayacaklar. Zaten bu saatten sonra kimse burada ağaç kesemez. Kurumların bir araya gelip bu bölgeyi koruma altına alması gerekir. Burada nöbet tutarak doğamıza sahip çıkan arkadaşlara da çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

ARKADAŞIMIZ EKSİKLİKLERİ DİLE GETİRMİŞ

Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Demirtaş, Dicle Vadisi’nin Unesco’ya aday gösterildiğini hatırlattı. “Bu gelişme yaşanırken bir yandan doğa katliamının yapılması kabul edilebilir değil. Burada 7 bin ağaç kesilmesi 7 bin Diyarbakırlının boğazının kesilmesidir” dedi.

EYLEM BİR GEZİ DİRENİŞİDİR

Hevsel’de yapılan eylemin Gezi direnişi ruhu ile aynı olduğunu belirten Demirtaş, “Bu bir Gezi direnişidir. Doğaya karşı açık bir saldırı var, insanlarda buna karşı tepkisini dile getiriyor. Bu konuda hükümetin de geç kalmamasını tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından Demirtaş ve beraberindekiler, inceleme yaptıktan sonra bölgeden ayrıldı. (Yüksekova Haber)