Van’da Barış ve Demokrasi Partisi 3. olağanüstü kongresini yaptı. Kongreye katılan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ‘Biz bu ülkede savaş var diyoruz. Ancak onlar çıkmış yalan diyorlar. Biz Şemdinli'de savaş derinleşmiş diyoruz müzakere edelim diyoruz. Bunlar böyle bir savaş yok diyorlar. Bayrak dikme yarışına girmişler. İnanınki ben bunların demeçlerinden dolayı insan olmaktan utanıyorum’ dedi.

 

İl Başkanı Cüneyt Caniş ve bazı yöneticilerinin Kck operasyonları kapsamında tutuklanması üzerine Bdp olağanüstü kongre yaptı. Kongreye Bdp Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve yaklaşık bin kişi katıldı.

 

Hükümetin son günlerde yürüttüğü politikaları eleştiren Demirtaş, savaş politikasından vaz geçilmesini istedi. Demirtaş Şemdinli'de PKK'nin alan hakimiyeti kurduğunu yineleyerek, haklı olduğunu söyledi.

 

PKK ŞEMDİNLİ'DE ALAN HAKİMİYETİNİ SÜRDÜRÜYOR

Şemdinli'de yaşanan olayları değerlendiren ve başbakanın yaşanan gerçekleri gizlediğini söyleyen Demirtaş, “Biz bu ülkede savaş var diyoruz. Çıkmışlar bu yalandır diyorlar. Bu yalansa her gün bu kadar cenaze, bu kadar tank, top niye. Gerçeği neden saklıyorsunuz. Savaşı gizleyerek neyi saklıyor ve amaçlıyorsun. Savaşın boyutları bu aşamaya gelmiş gelin diyalog kanallarını açalım diyoruz. Onlar öyle bir tehlike yok diyorlar. Onların demeçleri karşısında ben insan olmaktan utanıyorum. Başbakan talimat veriyor. BDP'nin haberlerini yazmayacaksınız, göstermeyeceksiniz. Yazanları da işten attırıyor. Bu kadar pervasız bir şekilde panik havası ile faşizan bir ortam yaratılıyor. Bu savaşı sonuna kadar sürdüreceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Siz ordu, ABD, AB, İsrail'in istihbaratı desteği ile savaşı sürdürdünüz. 3 ayda sorunu bitireceğiz dediniz. Sri Lanka modeli gibi Kandil’i dümdüz edeceğiz dediniz. Roboski'yi konuşmayın çünkü bizim mücadelede elimizi zayıflatıyorsunuz dediniz. Herkesten destek aldınız. Bu kadar büyük bir destekle yürüttüğünüz savaştan bir fiyasko ile çıktınız. Bitireceğiz dediğiniz PKK Şemdinli'de 45 gündür alan hakimiyeti yürütüyor” dedi.

 

KÜRT HALKI BİTTİ DEMEYENE KADAR KÜRT SORUNU BİTMİŞ OLMAYACAK

Ak Parti'nin savaş politikası yürüttüğünü belirten Demirtaş, “Ben bunları niye ısrarla söylüyorum. Savaş politikasından vazgeçin diye söylüyorum. Bu proje tutmuyor. Yürüttüğünüz bu stratejik hamleler tutmuyor diyorum. Şimdi başbakan bana bunlar yalan söylüyor diyor. Bana yalan söylüyor diyen başbakan canlı yayında şunları da söylüyor, 'Bunlar benim kaymakamımı kaçırıyor. Yolları kesiyor. İş adamlarını tehdit ediyor. İlçe başkanlarını kaçırıyor.' Ben deyince yalan, bak sen söylüyorsun. PKK, her tarafı tutmuş diyorsun. Ben diyorum ki Şemdinli'de bir alan hakimiyeti var, bana yalancı diyorsun ama sen diyorsun ki Urfa, Antep hariç her yerde alan hakimiyeti var PKK'nin. Bunu sen söylüyorsun. Peki tüm yolları PKK kontrol ediyorsa. Burada PKK'nin dışında kimse adım atamıyor diyorsan, seçimleri bile PKK belirliyor diyorsan o zaman ben yalancı olayım sen doğrucu ol. Ben 400 kilometre demiştim sen 20 ili içine kattın. Demek ki sen de tablonun farkındasın. Biz Şemdinli'de savaş derinleşmiş diyoruz müzakere edelim diyoruz. Bunlar böyle bir savaş yok diyorlar. Bayrak dikme yarışına girmişler. İnanınki ben bunların demeçlerinden dolayı insan olmaktan utanıyorum. Dağı taşı bombalamakla, anadil ve ekonomi sorunu çözülmüyor. İnsanlarımız bir halk gibi özgürce yaşayalım diyor. Bu topraklarda birlikte eşit bir şekilde yaşayalım diyor. Ülke bölünsün demiyor. Birlikte yaşayalım diyor. Ama sen kabul etmiyorsun. Kürt halkı bu sorun bitti demeyene kadar bu sorun bitmiş olmayacak” dedi.

 

TÜRKİYE'DE İÇERİDE VE DIŞARDA SAVAŞ YAŞANIYOR

Türkiye'de Kürt sorunundan büyük bir Tayyip Erdoğan sorunu olduğunu belirten Demirtaş, Bakanlar kurulunun haberi olmadan Türkiye'nin Suriye ile savaşa sokulduğunu ifade etti. Demirtaş, Türkiye'nin Suriye politikalarını ve Van depremi sonrası Van'da yapılan tutuklamaları eleştirdi.