HDP Eşbaşkanı Demirtaş, Avrupa’daki seçim çalışmalarının startını ‘İlla o baraj yıkılacak’ sözüyle verdi

HDP’nin Avrupa’daki seçim çalışmalarının startını Almanya’dan veren HDP Eşbaşkanı Demirtaş, Avrupa’daki oyların Türkiye seçimlerinde belirleyici olacağını vurguladı. Demirtaş, “Eğer barajı yüzde 20 yapsalar biz yüzde 25 oy alırız. İlla o baraj yıkılacak. İlla o baraj aşılacak” dedi.

Özgür Gündem'de yer alan habere göre HDP Avrupa ülkelerindeki seçim çalışmalarının startını Almanya’nın başkenti Berlin’de verdi. Almanya'da ki toplantıda konuşan Demirtaş, “12 Eylül darbesini yapanların, cunta anayasasını yazanların, kendilerinin parlamentoya girmemeleri için yüzde 10 barajı gibi dünyanın en büyük barajını Türk hukuk sistemine koyduklarını” belirterek, şunları söyledi:

‘’Yani 1980’den sonra Türkiye demokratik siyasetin D’sini bile görmedi, yaşamadı. AKP barajı kaldırmamış olabilir ama ortaya çıkan araştırma sonuçlarını görünce hayıflanıyorlardır, ‘keşke biz barajı yüzde 20’ye çıkarsak’ diyorlardır. Biz şunu iddia ediyoruz: Eğer barajı yüzde 20 de yapsalar biz yüzde 25 oy alırdık. İlla o baraj yıkılacak. İlla o baraj aşılacak" dedi.

AVRUPA'DAKİ OYLAR BELİRLEYİCİ OLACAK

Avrupa’daki oyların Türkiye’deki seçimlerde belirleyici olacağını vurgulayan Demirtaş, "O baraj bir aşılsın. AKP iktidardan bir düşsün bakın o zaman Türkiye’de neler oluyor. Emek adına, barış adına, insan hakları adına ne söylediysek onları gerçekleştireceğiz’’ dedi. Daha önceki bağımsız olarak girilen seçimlerde Colemêrg’de (Hakkari) 6 oy ile bir milletvekili kaybettiklerini bunun da yurtdışından kullanılan oylar nedeniyle olduğunu belirtten Demirttaş, HDP’ye güvensizlik duyanlara da şöyle seslendi: “Kafasında tereddüt olan, HDP konusunda netleşmemiş, kafasında sorularına çözüm arayanların, öncelikle önyargılarını bir kenara bırakarak partimize bakmalarını rica ediyorum. HDP’nin çınarının köklerine bakarsanız orada Mazlum Doğan, Deniz Gezmiş, Seyid Rıza, Şêx Seîd, Mustafa Suphi’yi göreceksiniz. Sizler Kemal Pir’i görmek istiyorsanız onu da orada göreceksiniz. Hepimiz bu ağacın dallarındayız.’’

PİR SULTANLAR, SEYİT RIZALAR GELİYOR

Halk toplantısının ardından Berlin Cemevi’ne geçen Demirtaş, burada Alevi göçmenlerle bir araya geldi. Berlin Alevi Toplumu Başkanı Halit Büyükgöl toplantıda yaptığı konuşmada, “Aleviler destek verdi, yüzde 12’e çıktılar korkuyoruz’ diyorlar, biz de diyoruz ki korkun ey faşistler ey AKP titreyin. Pir Sultanlar geliyor, Seyid Rızalar geliyor. Titreyin Mahirler, İbolar, Denizler geliyor. HDP barajları aşa aşa geliyor. Biz Aleviler, diktatörlüğü HDP’ye destek vererek yıkıyoruz. Selam olsun inananlara” dedi.