HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Sokağa çıkma yasakları ve Cenevre konferansına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Demirtaş, Cizre’dekilerin yaşam hakkına dikkati çekerek , “Aralarında direnişçi olsa bile infaz etme hukukuna sahip değilsin,” dedi.

Cizre’de beş gündür bir evin bodrumunda mahsur olan yaralıları hükümetin rehine gibi kullandığını söylerek, “Sosyal medya üzerinden Cizre için bir şeyler yapılması çağrısında bulunanlar AKP’ye yalvarmamalı. Cizre’dekiler yalvarmıyor” dedi.

DAVUTOĞLU’NA ‘HENDEK’ YANITI

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun HDP’li vekillere yönelik “Siz önce hendekleri kapatın” çıkışını da değerlendiren Demirtaş, “Bizim işimiz hendek kapatmak değil, nasıl kapatılacağını hükümete anlatmaktır,” dedi.

Barış blokunun bir araya gelmesini belirten Demirtaş, “Savaş bloku yan yana geldi. Barış bloku da bir araya gelmeli. Ülkenin geleceğini kim belirleyecek? Savaş bloku mu barış bloku mu?” diye konuştu.

Avrupa’nın yaşananlara sessiz kalmasının nedeninin mülteciler olduğunu ifade eden Demirtaş şöyle devam etti: “Hadi Türkiye’ye üç milyar verdi Avrupa, sorun bitecek mi? Savaş sürdükçe biter mi? Avrupa’nın bir barış politikası yok. Sorun bu. Avrupa’daki toplumumuz Türkiye’deki durumu kamuoyuna aktarmak için tüm ilişkilerini, sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanmalı.”

Suriye’deki barışın konuşulacağı Cenevre görüşmeleri öncesinde Türkiye’nin boykot tehdidi ve PYD’nin çağrılmamasına da değinen Demirtaş, “Cenevre’de yumurtasız omlet yapmaya çalışıyorlar. Yapabiliyorlarsa buyursunlar, afiyet olsun” diye konuştu.