HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da HDP ve DBP operasyonlarını, başkanlık tartışmalarını ve Musul operasyonunu değerlendirdi.

Demirtaş, Musul operasyonuna ilişkin,“Öyle anlaşılıyor ki Kerkük ve Musul’u Türkiye’ye katmak gibi bir emperyal niyeti var. Bunu da bölgede kimse istemiyor. Bu niyet, sınırları değiştirme niyeti sonu belirsiz maceralara neden olur. AKP at gözlüğünü takmış, Türkiye’yi uçurumdan yuvarlıyor.” dedi.

HDP’lilerin gözaltına alınmasına tepki gösteren Demirtaş, “11 Ekimden bu yana 30’u il ve ilçe Başkan düzeyinde çok sayıda arkadaşımız gözaltında. Arkadaşlarımız spor salonunda ifadeleri alınmadan, herhangi bir suçlama yapılmadan tutuluyor” ifadelerini kullandı. 

AKP Dicle ilçe başkanının öldürülmesinden sonra operasyonların başladığını ifade eden Demirtaş gözaltını gerçekleştiren bazı emniyet yetkililerinin, “Bu misillemedir” dediğini iddia etti.

Bir savcının avukatlarına verdiği bilgiyi de paylaşan Demirtaş, “Savcı ‘Zaten gözaltı operasyonu yapılacaktı, ancak AK Parti ilçe başkanının vurulması bunu hızlandırdı’ dedi” diye konuştu.

Valiye, cumhuriyet başsavcısına ve emniyet yetkililerine seslenen Demirtaş “Arkadaşlarımız haksız ve hukuksuz bir şekilde gözaltında. Buna bir an önce son verilmeli. Gerçek darbecilerle mücadele etmek yerine demokrasi ve barış talep eden bir partiyle uğraşmaktan vazgeçmelidirler. Savcı emniyet müdürü HDP’ye oy vermek zorunda değil, ama her seçimde birinci gelen partiye saygı göstermeleri gerekiyor. Avukat arkadaşlarımız üç kez itiraz ettiler ancak kabul edilmedi.”dedi.

Demirtaş OHAL kararıyla Televizyon kanallarının kapatılmasını da eleştirdi. HDP lideri, “Birileri Diyarbakır halkının sabrını zorluyor” dedi.

ERDOĞAN’IN MİSAKI MİLLİ ÇIKIŞI

Demirtaş daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Türkiye neden Musul operasyonuna katılmak istiyor” sorusuna, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Misakı Milli’ye vurgu yaptığını hatırlatarak cevap veren Demirtaş, şöyle dedi:

“Öyle anlaşılıyor ki Kerkük ve Musul’u Türkiye’ye katmak gibi bir emperyal niyeti var. Bunu da bölgede kimse istemiyor. Bu niyet, sınırları değiştirme niyeti sonu belirsiz maceralara neden olur. AKP at gözlüğünü takmış, Türkiye’yi uçurumdan yuvarlıyor.

"HDP olarak iktidarı akli selim davranmaya ve Türkiye toplumuna gerçekleri anlatmaya çalışıyoruz. Kürt halkının haklarının tanınması, Rojava’daki bütün partilerle doğru ilişkiler kurulması, mezhepsel politikalardan vazgeçmesi, Aleviler açısından önemli adımlar atması lazım. Bunları yapacak bir akıl var mı Ankara’da, yok. Ya sinmiş, korkmuşlar ya da jöle sürüp ortada dolaşıyorlar."

HDP MİLLETVEKİLLERİ KOLAY LOKMA DEĞİL’

Milletvekillerinin gözaltına alınması için sürekli talimat verildiğini söyleyen Demirtaş, “Ancak HDP milletvekilleri kolay lokma değildir” dedi.

Çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Demirtaş “"Sürekli savcılara talimatlar veriliyor. HDP milletvekilleri kolay lokma değil. Sokak sokak çalışma yapıyoruz. 'Vekilime dokunma' eylemlerinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kadın meclisleri, belediyelerimizle çalışmalarımızı yapıyoruz. Bunu yapabilirler, ama bilmeliler ki kurbanlık koyun değiliz. Biz halkımızın kazanımlarını büyütecek kadar mücadele içindeyiz. Halkımız da bunun farkında olması gerekir"
” diye konuştu.

Ankara'da sınır ötesi operasyonun konulduğunu söyleyen Demirtaş, "Ankara kulislerinde sınır ötesi operasyon tartışılıyor. Sınır ötesi operasyon ve güvenlik bölgesi de beraberinde tartışılıyor ve sınıra yığınak yapılıyor. Her ülke güvenliğini sağlamalı ama toprak işgalini yapmamalı ve insan haklarından vazgeçmeli. Saddam’ın Kuveyt’in topraklarını işgal etti ama sonu ne oldu gördük. Hükümetin galiba öyle bir niyeti var, ama bundan vazgeçmeli" dedi.

Başkanlık sistemiyle ilgili olarak, sistemin adına bakmadığını söyleyen Demirtaş, “Fiili başkanlıktan bu yana beyefendinin yaptıklarına bakın, diktadır. Parlamentoda hayır diyeceğiz, referandumda da en etkili hayır kampanyasını yürüteceğiz. Memleketin demokrasiye ihtiyacı var” diye konuştu.

(Kaynak: Gazete Duvar)