BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AİHM’in PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın mahkumiyetine ilişkin Türkiye’yi haksız bulduğu kararına ilişkin, “Sayın Öcalan’ın ömür boyu ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası bir ihlal olarak tespit edilmiş. 3 ay içerisinde kararın uygulanması gerekiyor. Aksi taktirde Bakanlar Kurulu’nun kararı gündeme taşıması lazım” diyerek, hükümeti sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

Hakkari’de bulunan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AİHM’in Türkiye’nin, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın tutukluluk koşulları ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi içeren 3′üncü maddesiyle ilgili bazı noktaları ihlal etmesine dönük verdiği karara ilişkin Hakkari Belediye binasında basın toplantısı gerçekleştirdi.

Kurdistan24.Org'un haberine göre; Demirtaş, kararda önemli tespitlerin olduğunun altını çizerek, “Birincisi Sayın Öcalan’ın ömür boyu ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bir ihlal olarak tespit etmiş durumdadır” dedi.

‘ORADAKİ UYGULAMALARI İŞKENCE OLARAK TARİF ETMİŞTİR’

Demirtaş, hükümetin şartlı tahliye imkanını mutlaka bir yasa değişikliği ile tanıması gerektiğine vurgu yaparak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gereğince de bir kişinin ölene kadar hapiste tutulamadığını belirtti. Ölene kadar olan bir cezanın ölüm cezasından farkı olmadığını kaydeden Demirtaş, “Mutlaka tahliye olacağı günü bir müddetname ile belirlemesi gerekiyor. Bu nedenle AİHM bir ihlal tespiti yapmış durumdadır. Ayrıca İmralı koşullarının da AİHM sözleşmesinin 3′üncü maddesi işkence yasasına göre aykırı olarak değerlendirmiştir. Yani oradaki uygulamaları işkence olarak tarif etmiştir” diye konuştu.

’3 AY İÇERİSİNDE KARARIN UYGULANMASI GEREKİYOR’

Türkiye yasalarına yeni düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çeken Demirtaş, AİHM kararlarının uygulanmasının hükümetin görevi olduğunu söyledi. Anayasa gereğince kararın uygulanması gerektiğine işaret eden Demirtaş, şöyle devam etti: “3 ay içerisinde kararın uygulanması gerekiyor. Aksi taktirde Bakanlar Kurulu’nun kararı gündeme taşıması lazım. Dolayısıyla seçimden sonra artık hızlı bir şekilde İmralı ile ilgili hükümetin ne yapacağını, İmralı sistemini feshedip bitirip artık AİHM’e uygun kararlarına bir düzenlemeyi kendi önüne koyması gerekiyor. Karar da bunu gösteriyor. Hükümet AİHM kararlarını görmezden gelirse AİHM kararlarını çiğneyecek.”

KCK tutukluları hakkında da konuşan Demirtaş, 14 Nisan’a kadar tutukluluk sürelerinin dolacağını ve o günden sonra tutukluların bir gün bile cezaevinde tutulamayacağını belirterek, “Arkadaşlarımızın tahliye taleplerini reddeden hakimler sırf bir ay fazla yatırmak için adeta kin ve öfke ile büyük bir nefret ile hareket ettikleri için arkadaşlarımızı bir ay fazla tutmaya çalışıyor. Zaten cezalarını o zamana kadar dolduruyorlar çıkıyorlar. Bu saatten sonra gelen adalet adalet değildir. Biz kimseden adalet dilenmedik. Arkadaşlarımız da öyle ilkelerinden vazgeçen arkadaşlar değildir. Bu arkadaşlar zaten bu hakimlerin minnetine gerek kalmadan çıkacak. Bu hükümetin bir armağanı ve hediyesi olmayacaktır. Zaten cezalarını bitirecekler. Her halde ömür boyu tutacak halleri yoktur” dedi.