HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın Erdoğan rejimi karşısında geliştirdiği etkili muhaleflet sonrası, AKP ve devletin Demirtaş’a suikast düzenlemek için Rojava’dan bir grup getirttiği ve Rojava Yönetimi’nin de bir bilgi notuyla durumu HDP’ye bildirdiği iddia edlidi. HDP’nin bu durumu tüm detayları ile devlet yetkililerine bildirmesine rağmen herhangi bir önlem alınmadığı ileri sürüldü. 

Amed Dicle'nin Fırat Haber Ajansı'nda (ANF) yer alan haberi şöyle:

Demirtaş’ın geliştirdiği aktif siyasetten rahatsız olan AKP, ilk başta Demirtaş’ın BDP ve HDP’nin eşbaşkanı olmaması için çaba sarf ettiği ve bunu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a ilettiği öğrenildi. Demirtaş’ın, 18 Mart 2013 tarihinde Öcalan ile yaptığı ilk görüşmede, AKP’ye dair kaygılarını paylaşması, AKP cenahını kızdırdı! 2013 yılının yaz aylarında İmralı’da Öcalan ile görüşen bir başbakan yardımcısının, “HDP’nin başına Demirtaş geçmese daha olumlu olur’ mealinde mesajlar verdiği biliniyor.

‘KENDİNİZE DİKKAT EDİN’

Devletin Demirtaş’tan rahatsızlığını sezen Öcalan, 18 Ağustos 2013 tarihinde, Demirtaş ve Pervin Buldan ile yaptığı görüşmede kendilerine, “Bireysel güvenliğinize dikkat edin. Devlete güvenmeyin” dedi. Öcalan, aynı görüşmede ayrıca Demirtaş’a, “Mümkün oldukça televizyona çıkın” dediği de öğrenildi. Bu görüşmeden sonra, Demirtaş, Erdoğan’ın talimatıyla İmralı Heyeti’nden çıkarıldı. AKP/devlet, Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı ve 7 Haziran seçimlerindeki başarısıyla baskıyı doruğa çıkarttı.

İNFAZ İÇİN GİTMİŞLERDİ

AKP yetkilileri ve medyası 6-7-8 Ekim serhildanının sorumlusu olarak Demirtaş’ı gösterip ilk suikast girişimini 13 Mayıs’ta Demirtaş’ın evine giderek kapıyı zorlayan 2 polisle yapmak istedi. Demirtaş’a “Kapıyı aç, kim olduğumuzu görürsün” diyen polisler, korumaların gelmesi üzerine kapıdan ayrıldılar ve emniyet bunun bir ihbar sonucu olduğunu iddia etti. Daha sonra, Dengir Mir Mehmet Fırat, polislerin Demirtaş’ı infaz etmek için gittiklerini, bu suikastı yaptıktan sonra PKK’ye yıkacaklarını defalarca açıkladı. 18 Mayıs günü ise, Demirtaş’ın saat 09.00’da toplantı yapacağı Mersin il binasında bomba patlatarak yaptı. Bu baskının olduğu günlerde AKP medyası, PKK’nin Demirtaş’tan rahatsız olduğuna dair çokça haber yazdı. Suikast hazırlıklarından KCK de haberdar olmuştu. Seçimlerden kısa bir süre önce Cumhuriyet gazetesine konuşan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, “Demirtaş ölümü göze alarak siyaset yapıyor” diyecekti. 5 Haziran günü, HDP’nin Amed mitinginde, Demirtaş’ın sahneye çıkacağı sırada bomba patlatıldı.

BİLGİ NOTU DEVLETE ULAŞTIRILDI

Temmuz ayında, Rojava yönetimi, HDP yönetimine bir bilgi notu göndererek, Demirtaş’a suikast yapmak üzere bir ekibin sınırdan geçtiğine dair bilgi aldıklarını iletti. Demirtaş’a suikast yapmak üzere “Suriye’den bir grubun sınırdan geçtiği” bilgisi tüm detaylarıyla devletin bazı organlarına da iletildi. Demirtaş ve HDP “güvenlikleri” için bazı tedbirler aldılar, ancak Rojava’dan gelen bilgi notunda somut bilgiler verilmesine rağmen, devlet hiçbir girişimde bulunmadı. HDP’ye yönelik “PKK ile arana mesafe koy” kampanyası hızlandırıldı. Demirtaş’ın, Fatih Altaylı’nın programında “PKK’ye silah bırakma” çağrısı yaptıktan sonra, sözü edilen ekip Suriye’den Türkiye’ye giriş yapmıştı. Ve havuz medyası, bu kez “PKK Demirtaş’ın çağrısından rahatsız” türünde haberleri servis etti. Kendi partisi tedbir almamış olsa, Demirtaş’a bu suikastı yaparak, “Silah bırakma çağrısı yaptığı için PKK öldürdü” diyeceklerdi.