Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanı Emine Ayna, Batman’da müzakere sürecinde yaşanan tıkanmayı değerlendirdi. Ayna; hükümetin, Öcalan’ın özgürlüğünü Kürt halkına karşı kullandığını savundu, “Sakın ola ki Kürtlere karşı Öcalan üzerinden hesap yapmayın.” dedi.

Ayna, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Başkan Öcalan’ı Kürt halkına karşı bir tehdit kullanmasınlar. Son bir aydır bunu yapıyorlar. Bir Demokles’in kılıcı gibi, ‘sen Kobani’de özgürlük mü istiyorsun’ ‘bak ben böyle yaparım ha, hıı sen anadil de eğitim mi istiyorsun ben böyle yaparım haa’, bu doğru değil.

Her konu tartışma olabilir, ama başkan Öcalan üzerinde tartışma olamaz. Başkan Öcalan olmaz, sakın ola Kürtlere karşı onu kullanmaya kalkmasınlar. En hassas noktasıdır Kürtlerin, en tartışmasız noktasıdır.

Son beş yıldır Kürtler her platformda şunu söylüyorlar, ‘Öcalan özgürlüğü Kürt halkının özgürlüğüdür.’ Bırakın görüşmelerinin kesilmesini özgürlüğünü istiyor Kürtler. Özgürlüğünü istiyoruz; özellikle altını çiziyorum.

O ne yapıyor; bir aya yakındır bu süreci devletin ve hükümetin tüm engellerine rağmen siyasi mücadeleyi yükseltmeye, demokratik mücadeleyi yükseltmeye silahları susturmaya çalışan Abdullah Öcalan’la görüşmüyor, görüştürülmüyor.

Biz DBP olarak şunu söylüyoruz, sakın ola ki Kürt halkına karşın başkan Öcalan üzerinden hesap yapmasınlar.”