Başbakan Ahmet Davutoğlu, Edirne’nin savunmasında Müslümanlar ile birlikte Hıristiyanların da katıldığını söyledi. Ancak bu konuşmada “Edirne Müdafaası”na yoğun olarak katılan, yaşadığı acılar nedeniyle ağıtlar yazılan Osmanlı Yahudileri yoktu.

agos.com.tr’de yer alan habere göre Davutoğlu, Edirne ile ilgili sözlerine Balkan Savaşları’nda yaşanan trajedileri hatırlatarak başladı. Davutoğlu, “Edirne milletimiz Balkan faciasını yaşarken bir destansı direnişle 6 ayı aşkın bir süre düşmana değil sadece, açlığa, susuzluğa karşı da direnen ve ağaç köklerini gerekirse yerim ama baş eğmem diyen bir başşehirdir” dedi.

Başbakan ardındansa sözü Edirne savunmasında 13 bin askerin öldüğünü hatırlattı: “Ve Müslüman Hristiyan her kesimden o zaman Edirne’ye müdafaasına gelmiştir. Şekip Arslan Dürzi ve o zaman Osmanlı öncülerine Edirne müdafaasına Lübnanlıların desteğini getirmiştir. Daha onlarca örnekle Edirne müdafaası aslında bir şehrin müdafaası değil, kadim bir medeniyetin müdafaasıydı.”
Davutoğlu ifade etmese de Balkan Savaşları sürecinde, Osmanlı Yahudileri de cephede yer alıyor, büyük acılar çekiyordu. “Annem” ağıtı, Türk-Bulgar Savaşı sırasında bir Osmanlı Yahudisi ailenin, Enver Paşa komutanlığındaki orduda yer alan büyük oğullarının Lüleburgaz’da ölmesini konu alıyor. Şarkıda Yahudilerin çektiği acılardan 1492’de kendilerini İspanya’dan kovan Kral Ferdinand da suçlanıyor.