Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Bursa Teşkilat İçi Eğitim Programına Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ile katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, burada konuşma yaptı.

Dış politikada mekan ve zamanı tekrar tanımladıklarını söyleyen Davutoğlu, "Bu coğrafyanın temel özelliği çok boyutlu olması. Biz bir Avrupa, Asya devletiyiz, Akdeniz devletiyiz, Karadeniz ülkesiyiz, Afrika, Balkan devletiyiz, Kafkasya, Orta Asya, Mezopatamya, Orta doğu devletiyiz. Bunların hangisi kopartılırsa bizde bir eksiklik meydana gelir o medeniyetlerde de bir eksiklik olur" dedi.

'ORTADOĞU VE ÖZELLİKLE FİLİSTİN, TÜRKİYE OLMADAN TARTIŞILAMAZ'

Ortadoğu'da her hangi bir meselenin özellikle Filistin'in Türkiye olmadan tartışılamayacağını söyleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Filistinli kardeşlerimizle birlikte devlet olarak tanınması için tek tek ikna eden Türkiye idi. Türkiye'nin olmadığı bir barış süreci söz konusu olamaz. Bizi nesneleştirmek isteyenlere karşı bu millet her zaman özneydi özne olmaya devam edecek. Bursa nasıl bir ulu bir çınarsa bizim devletimizde ulu bir çınar olmak zorunda mazlumun yanındı olmak zorunda. Derdiniz varsa Anadolu'daki kardeşleriniz çözer. Artık 10 yıl önceki başkalarından yardım isteyen bir Türkiye yok. Kendimizi yeni bir düzenlemeden restorasyondan geçirmek istiyoruz" diye konuştu.

RESTORASYONUN ÜÇ AŞAMASI

Türkiye'deki restorasyonun üç aşamada yapıldığına dikkat çeken Davutoğlu, bunun il aşamasının demokrasinin güçlendirilmesi olduğunu söyledi.

İkinci restorasyonun ekonomide yapıldığını dile getiren Davutoğlu, üçüncü ayağın da aktif bir dış politika olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki 'One minute' çıkışını hatırlatan Davutoğlu, "o yüzden tüm mazlumların işaret fişeği oldu," yorumunu yaparak konuyu "Herkes onur ve izzeti arıyor. Arap sokağına çıkan gençlerin aradığı nedir diye sorarsanız izzet izzet. 60 yıldır ezilen halk izzet aramak için çıktı," diye değerlendirdi.

'BÜTÜN MEDENİYETLERLE BÜTÜNLEŞECEĞİZ'

AKP'nin dış politasının gönülden gönüle konuşma olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Bizim kaderimiz bütün medeniyetlerle ya bütünleşeceğiz ya da Allah muhafaza iç gerilimlerle tüm bu coğrafyalarla çatışma içinde olacağız. 2012 yılından beri büyük değişimler yaşanıyor. 2013 kalıcı hükümetlerin dönemi olacak. Kuzey Afrika'da, Mısır'da, Libya'da, Tunus'ta geçici hükümetleri destekledik. Kalıcı hükümetleri de destekleyeceğiz. Bütün dünyaya çağrıda bulunduk. Ortadoğu'da barış isteyenler Kuzey Afrika'daki yeni demokrasilere destek vermeli. Halkın gönlündeki en derin yere sahip olan Türkiye oraların da kökleşmesi ve güçlenmesi için her türlü desteği verecek. 10 sene önce bu ülkenin Başbakanı depremden sonra Ankara'dan İzmit'e gelememişti" şeklinde konuştu.

'ORTADOĞU VE K. AFRİKA'DA 100 YIL SONRA AÇILAN PARANTEZİ KAPATACAĞIZ'

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da 100 yıl sonra kimse ile savaşmadan, düşman ilan etmeden açılan parantezi yeniden kapatacaklarını aktaran Davutoğlu, "100 yıl önce Yemen ile Üsküp aynı ülkenin parçasıydı. Ya da Erzurum'la Bingazi. Bunu dediğimizde bize Yeni Osmanlıcı diyorlar. Bütün Avrupa'yı birleştirenler yeni Roma'cı olmuyor da, Ortadoğu'yu birleştirenler Yeni Osmanlıcı oluyor" dedi.

"ARTIK HATTI DİPLOMASİ YOKTUR SATHI DİPLOMASİ VARDIR; SATIH DA BÜTÜN DÜNYADIR"

Suriye'deki olayları 10 ay önceden gördüklerini ve uyarılarda bulunduklarını öne süren Davutoğlu, Alevi -Sünni, Türk- Kürt, Sünni- Şii, Arap- Türk, Müslüman- Hıristiyan çatışması çıkarmak istendiğini söyledi ve "İnşallah başarılı olamazlar. Bu coğrafyada yeniden bölgesel bir düzen getirmek bizim boynumuzun borcu. Hükümet olarak böyle bir politikaya izin vermeyeceğiz. Bunun için gecemizi gündüzümüze katarak çalışacağız. Artık hattı diplomasi yoktur sathı diplomasi vardır. Sathı da bütün dünyadır. 24 saat yetmiyorsa 25' inci saatin bulacağız. 7 gün yetmiyorsa da 8' inci günü bulacağız," dedi. (CNN TÜRK)