Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu, "Alacağınız bir görevden feragat kararı kesinlikle bir başarısızlık ya da yenilgi olarak değil, kendinize olan saygının bir gereği olarak görülecek ve size olan saygıyı da arttıracaktır" diyerek Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Melih Bulu'ya istifa çağrısında bulundu.

Davutoğlu, “Rektör atamalarında siyasi otoritenin tek başına yetkili olması esastan yanlıştır, YÖK sistemi de esastan yanlıştır. Ancak bugünkü uygulamada dahi gösterilecek bir özen, toplumsal barışın ve bilimsel ortamın güçlendirilmesini sağlayabilir. Aksi takdirde fermanla üniversite kapatmak, bir memur gibi rektör atamak üniversitelerimizin ve rektörlerimizin bilimsel itibarına zarar verir” ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşananları eleştiren Davutoğlu’nun, açıklamaları şöyle:

BARIŞI KORUMA SANATI

"Boğaziçi Üniversitesi’nde son yaşananlar toplumsal psikolojimizin ne kadar kırılgan olduğunu maalesef bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu tür kırılganlıkların daha geniş kapsamlı gerginliklere dönüşmemesi için herkesin öfke yerine basireti, önyargılar yerine empatiyi benimsemesi gerekmektedir. Bu çerçevede sadece bir siyasetçi olarak değil, bir akademisyen, bir ilim adamı, bir Boğaziçi Üniversitesi mezunu olarak ama en önemlisi de yaşananlardan derin üzüntü duyan bir vatandaş olarak kanaatlerimi ve mesajlarımı ilgili bütün mercilere ve taraflara iletmek istiyorum. Öncelikle sayın Cumhurbaşkanı, devlet yönetimi bir güç ve yetki kullanma alanı olduğu kadar ve belki de daha çok vatandaşların rızalarını gözeterek toplumsal barışı koruma sanatıdır. Yetki kullanarak alınan kararları yasal meşruiyetten toplumsal meşruiyete dönüştürecek olan da bu rıza ilişkisidir. Düşünce özgürlüğü ve akademik özerkliğe dayalı üniversite iklimi bu özenle korunabilir.

KIVILCIMIN BÜYÜMESİ

Rektör atamalarında siyasi otoritenin tek başına yetkili olması esastan yanlıştır, YÖK sistemi de esastan yanlıştır. Ancak bugünkü uygulamada dahi gösterilecek bir özen, toplumsal barışın ve bilimsel ortamın güçlendirilmesini sağlayabilir. Aksi takdirde fermanla üniversite kapatmak, bir memur gibi rektör atamak üniversitelerimizin ve rektörlerimizin bilimsel itibarına zarar verir. Öte yandan, basiretli devlet yöneticilerinin en önemli vasfı toplumsal barışı zedeleyecek bir kıvılcım ortaya çıktığında dahi onun önce alanını daraltmak, sonra söndürmektir. O kıvılcımın büyümesini izlemek ve yaygınlaşan ateşin içine kendisinden farklı düşünen herkesi koyarak kutuplaşmaya yol açmak kısa vadeli otorite sağlasa da uzun vadede toplumsal güven ve barış ortamını zedeler.

Boğaziçi Üniversitesi’nde gösteriye katılan yüzlerce gencin hepsinin terörist ve manevi değerler düşmanı olması aklen de vicdanen de kabul edilemez. 'Terörist' ifadesinin böylesine fütursuzca geniş kitleler için kullanılması gerçek teröristlere yarar. Sık sık atıfta bulunduğunuz Gezi olayları tecrübesinin hepimize öğrettiği gerçek, yakın temas ve empatiyle çözülebilecek toplumsal taleplerin tırmandırılması en çok da bu sorunları gerilime dönüştürmek isteyen art niyetli marjinal güçlere yarar.

Bugün sizden beklenen her kesimden insanların bulunduğu geniş insan ve akademisyen kitlesini topluca terörist ilan etmek değil, önce onlarla konuşarak, onları dinleyerek ve empati yaparak bu sorunun gerilim haline dönüşmesini engellemek ve daha sonra akademik özgürlüklere dayanan bir üniversite ikliminin oluşmasına öncülük etmektir. Sayın İçişleri Bakanı, bulunduğunuz makam kamu düzenini özgürlük/güvenlik dengesi içinde korumayı gerektirir.

REKTÖRÜN FERAGAT KARARI

Sayın Rektör, en iyi siz bilirsiniz ki üniversiteler mekanlardan ve bürokratik işlemlerden oluşan yapılar değildir, üniversiteler bir iklimdir. Sizin şahsiyetinizden ve birikiminizden bağımsız olarak bugün bu psikolojik bağ önemli ölçüde zedelenmiş görünmektedir. Sizin bu gerçeği görerek alacağınız bir görevden feragat kararı kesinlikle bir başarısızlık ya da yenilgi olarak değil, kendinize olan saygının bir gereği olarak görülecek ve size olan saygıyı da arttıracaktır."

Kaynak: ANKA