İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu partisinin genel merkezinde ziyaret etti.

İkili ve beraberindeki heyet öncelikle basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Basına kapalı görüşme yaklaşık 1 saat 30 dakika sürdü.

Görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Akşener ve Davutoğlu açıklamalarda bulundu.

İlk olarak açıklama yapan Ahmet Davutoğlu, İYİ Parti ile Gelecek Partisi arasında görüşmelerin devam edeceğini aktardı.

ABD’nin başkan adayı Joe Biden’in açıklamalarına dair de tüm siyasi partilerin ortak bir açıklama yapması gerektiğini dile getirdi.

Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkede krize yol açan politikalara söz konusu olduğunda ortak bir tavır geliştirmemiz gerekiyor. Biz iktidarı yıpratmak için değil Türkiye’ye yol göstermek için siyaset yapıyoruz.

Madem ki ‘dış mihrak’ diye bir hayaletten bahsediliyor… Joe Biden’ın açıklamalarıyla bu dış mihrak bulundu. Ortak bir açıklama için Sayın Akşener’e de çağrıda bulundum. Türkiye’ye dönük her türlü müdahaleyi mandacılık olarak görürüz.”

Davutoğlu’nun ardından konuşan Akşener ise şunları kaydetti:

“Biz muhalefet partileri olarak oy almak ve her seçmene ulaşmak için uğraşan siyasi organizasyonlarız ve birbirimizle rekabet ediyoruz. Türkiye ihtilafların öne çıktığı bir anlayışla yönetiliyor. Elbette her seçmenin oyunu sayın Davutoğlu da ben de istiyoruz. Ama bunu kırmadan yapılabileceğini göstereceğiz. Sayın Davutoğlu’nun söylediği Biden’ın sözlerine karşı ortak tutum tavrını olumlu gördük. Sayın Erdoğan’ın bu konuda ne dediğini bilmiyorum. Türkiye demokrasi konusunda hassas bir tutumdadır. Hepimiz Biden’a bağırmaktan telef olduk ama sayın Erdoğan’dan tık yok.”

ABDULLAH GÜL AÇIKLAMASI

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili konuşan Davutoğlu şunları söyledi:

“Biz bu konuda bir taraf durumunda değiliz. Türkiye’de korku iklimini tümüyle yok edecek bir anlayışa ihtiyaç var. Sayın Akşener ile yaptığımız görüşme gibi tüm siyasilerin birbiriyle görüşmesine ihtiyaç var. Şu anda birçok konuda ortak yaklaşıma ihtiyacımız var. Diğer partilerle de bunu yapmaya ihtiyacımız var. Sayın Cumhurbaşkanı ya kimseyle görüşmüyor ya da herkesi hain ilan ediyor. Bu anlayışı yıkmak zorundayız.

Akşener ise Türkiye’nin bir seçim sürecinde olmadığı ifade ederek, cumhurbaşkanı adayının tartışılmasını doğru bulmadığını dile getirdi.

Akşener, gazetecilerin Biden'ın açıklamalarına tepkisi ile ilgili sorduğu soruya yanıt vererek, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a tepki gösterdi.

Akşener “Kurumsal bir ilişki biçimini devletler arasında Türkiye’nin geliştirmesi gerek. Dışişleri Bakanlığı yanıt vermiyor, sonra Sayın Altun muhalefet niye yanıt vermiyor diyor. Bu sayın Altun’un haddi de hakkı da değildir. Atanmış birinin bir seçilmişe hesap sormaya hakkı ve haddi yoktur. Patronu verecek önce cevabı. Habire memurlar konuşuyor. Dolayısıyla sayın Çavuşoğlu ve sayın Erdoğan’ın fikirlerini merak ediyorum” diye konuştu.

BİDEN DEĞERLENDİRMESİ

Gelecek Partisi Başkanı Davutoğlu ise Biden açıklamalarında iktidarın görevini ihmal ettiğini ifade ederek şunları kaydetti:

“Biden’ın bu açıklamaları Türkiye’ye ve Türk demokrasisine hakaret. Cevap verme sorumluluğu önce iktidara düşer. Bir ülkenin cumhurbaşkanlığı adayı Türkiye’ye hakaret ediyor ve iktidarda bulunan cumhurbaşkanı ve dışişleri bakanı bunu bir tuzak gibi kullanmayı bekliyorlar. Bu açık bir şekilde vazifeyi ihmaldir. Duyulduğu andan itibaren hepimiz tepki verdik. İktidarda olanlar bunları duymuyorlar. Sayın Erdoğan ve Dışişleri Bakanı açıklama yapmadı. O açıklamanın yapıldığı gün Sayın Cumhurbaşkanı Tepki vermeliydi.

Akşener, esnafın ve vatandaşın derdinin ekonomi olmasına rağmen gündemin üst sıralarında Biden tartışması olduğunun altını çizerek, “Merkez Bankası bağımsızlığını özerkliğini terk etti. O yüzden yarın ne karar çıkacak bilmiyoruz. Faizi artırır mı düşürür mü bilemem. Ben arkadaşlarıma da sordum onların da bir ön görüsü yok. Bu salgınla ilgili konuda başından beri bizim siyaset anlayışımız hep öneri ileri sürerek gitti. Ama bizim önerilerimizin çoğu dikkate alınmadı. Eğer biz bazı sınır kapılarını önceden kapatsaydık ve kapsamlı bir karantina olsaydı. Bunlar yaşanmayacaktı hem de ekonomi daha rahat yönetilecekti. Ekonomide üretime yönelik karar alın dedik ama 5 müteahhide yönelik kararlar çıktı. Sanırım şu anda sürü bağışıklığına göre gidiyor iş” dedi.