Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV'de katıldığı programda, yüzde 10 seçim barajının düşürülmesinden yana olduklarını söyledi. Davutoğlu, yapılan anketlere göre oy oranlarının da yüzde 45'i aştığını öne sürdü. Koalisyon görüşmelerine ilişkin de konuşan Davutoğlu, "Bu aşamada Cumhuriyet Halk Partisi ile daha uygun durumdayız" dedi.

Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle:

SEÇİM BARAJI

"Muhtemelen bir hükümet ortaklığı görüşmesinde AK Parti olarak biz bunu teklif edeceğiz. Biz düşürülmesinden yanayız. Sayın cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde tamamen kaldırılmasını da teklif ettik biz daraltılmış olarak. Hukuk komisyonundaki arkadaşlara verdiğim görevlerden biri seçim kanunundaki değişiklikler."

ERKEN SEÇİM

"Bazı anketlerde AK Parti daha yüksek oy alacak gibi görünüyor bu sizi heyecanlandırmıyor mu seçime gitsem dedirtmiyor mu size bunlar?" sorusuna cevaben:

"Bunlar elimize geliyor ama önümüzdekini görmek lazım önce. Oy oranının yüzde 45’i aştığını görüyoruz. Bizim yüzde 45’i geçmiş olmamız dışında diğer partilerin performansı da önemli oluyor. Millete sen hata yaptın düzelt diyemezsiniz. Önce milletin kararını uygulamamız lazım. Şu anda ihtimallerden önce ilk ihtimal koalisyon ortaklığı kurmaktır. Güya ben kongreye gitmek için hükümet kurmak zorundaymışım deniliyor. Böyle bir şey söz konusu değildir. Sayın cumhurbaşkanımızın temellerini çok sağlam attığı bir partidir AK Parti. 10 Haziran’da söylediğim gibi bu sistemi şu andaki hali ile işletmektir istediğimiz. HDP'nin şartları belli oldu" cevabını verdi.

"KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ"

"İlkesel olarak eşit mesafedeyim. Bu taşı birlikte kaldıracağız millet bunu sadece bize vermedi. Ama süreç olarak tabiî ki koalisyon ihtimallerinde daha önce odaklanılması gereken seçenekler oluyor. Ben giderken elimde hazırlıklar vardı ama bir dosya açmadım. Bir niyet beyanı, psikolojik eşikleri aşmak ve bir yöntemde anlaşmak. Bu açıdan ilk turu çok başarılı görüyorum. Tur öncesi sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile aramızda ki ve ekiplerimiz arasındaki uçurum azalmış durumda.

Sayın Bahçeli ile de aynı durumda. HDP içinde böyle olduğu kanaatindeyim. Yöntemde ise netleştik. İki lider daha selamlaşıp oturduktan sonra bir anda koalisyona karar verirlerse hatta ben son dönemde daha çok hükümet ortaklığı diyorum daha olumlu bir algı diye düşünüyorum. Eğer biz deseydik sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na biz hükümet ortaklığı yapmaya karar verdik deseydik sağlam bir başlangıç olmazdı. Yöntemde anlaştık. Ekiplerimiz çalışacak detaya inecekler. Arkadaşlarımız daha sonra iki lidere ayrı ayrı veya birlikte oturup dinleyeceğiz. Bu aşamada Cumhuriyet Halk Partisi ile daha uygun durumdayız. Bu Milliyetçi Hareket Partisi’ne uzağız anlamına gelmez HDP ile de gelmez."