Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suruç'taki saldırıda yaralananları hastanede ziyaret etti. Ziyaret sonrası açıklama yapan Başbakan Davutoğlu, "saldırganın kimliği büyük ölçüde tespit edildi" dedi.

Davutoğlu, hastane ziyaretinin ardından, Şanlıurfa Valiliğine geçti. Davutoğlu valilikte yaptığı açıklamada "saldırganın kimliği ve bağlantısı konusunda ciddi mesafe aldık" dedi. 

Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Dün ülke olarak büyük bir acı yaşadık. Suruç’ta basın açıklaması yapan bir gruba karşı yapılan saldırıda şu ana kadar 32 vatadaşımzıı kaybettik. 29 vatandaşımız hastanelerde. Hastanelerimizden birini ve 5 hastamızı ziyaret ettik. Valilikte biraz önce ilgili arkadaşlarımızdan, bakanlarımızdan, valimizden, jandarma komutanımızdan, çok detaylı bir brifing aldım. Bu büyük bir acıdır ve bütün türkiye’yi kenetlemesi gereken ortak hissiyatla davranmamız gereken çok acı bir olayla karşı karşıyayız.

2007’de Ulus’ta, 2008 ocağında diyarbakır’da, 2008 temmuz’unda güngören’de, çok sayıda vatandaşımızın vefatıyla sona eren canlı bomba saldırılarını hafızalarımızda tutuyoruz. Yine reyhanlı saldırısı, Diyarbakır saldırısı farklı örgütler tarafından yapılmış olsa da milletimizin bütünlüğüne yapılmıştır.

El Kaide’nin PKK’nın DEAŞ’ın veya Suriye bağlantılı grupların Reyhanlı’da yaptığı saldırılar aynı insanlık dışı zihniyetin gerçekleştirdiği saldırılardır. Dünkü saldırıda vefat eden vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum.

Bütün hastane yetkililerine, sağlık bakanlığı yetkililerine talimat verdik. Bir hastamız yoğun bakımda, acil durumda olduğu için süratle helikopter ambulansla nakli için talimat verdik.

Anlaşılan o ki, ya bir sızma, ya grup içinde söz konusu olan kimliği teşhis edilemeyen şahıs tarafından canlı bomba olmak suretiyle bu katliam gerçekleştiriliyor. Şahsın tespiti konusunda ciddi mesafe alındı. Bu şahsın sadece Türkiye içinde dışında ne kadar bağlantı varsa ortaya çıkarmak için yoğun çaba içinde. Şüpheli konusunda önemli aşamaya gelmiş bulunuyoruz.

Kimler bundan sorumluysa gereken her şey yapılacaktır. İdari hukuki soruşturma irtibatları ortaya çıkarılacaktır. En ufak bir eksikliğe en ufak bir ihmale tahammül gösteremeyiz.

Geçmişteki olayların failleri farklı olabilir, ama zihniyetleri aynıdır. Terör üzerinden siyasi rant sağlamadır, hedefleri ise Türkiye’dir. Biz her ne suretle olursa olsun, zarar gelebilecek bir şey karşısında alınması gereken tedbirleri almaya hazırız.

Türkiye ve Ak Parti iktidarları, hiçbir zaman hiçbir terör örgütüyle doğrudan yada dolaylı ilişki söz konusu olmadığı gibi, hiçbir terör örgütüne de müsamaha göstermemiştir.

Yarın bakanlar kurulunda, sınırımızda alınacak ek güvenlik önlemleriyle ilgili gerekli tedbirleri alacağız. Kimse Türkiye’yi töhmet altına alıcı ve halkımızı tahrik edici açıklamalarda bulunmamalıdır. Özellikle HDP’li yöneticilerin yaptıkları açıklamalara dikkat etmeleri önem taşır.

Biz bütün vatandaşlarımızı da teröre karşı nereden ve hangi kesimden gelirse gelsin, şiddet ve teröre karşı ortak tavır almaya bir kez daha çağırıyorum.

Bu olay sonrası ortaya çıkabilecek güvenlik sorunu dolayısıyla gereken her türlü tedbir alınacak.