Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Fırat’ın basına PYD geçmeyecek. Geçtiği anda vururuz dedik, 2 kere de vurduk. Türkiye’ye rağmen Suriye’de bir şey yapmak mümkün değil” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, A Haber ve ATV ortak yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Davutoğlu’nun Suriye ve PYD'yle ilgili açıklamaları şöyle:

(Suriye konusunda Rusya, ABD ve İran var, Türkiye yok deniliyor” şeklindeki yorum üzerine…)

“Bunu diyenler herhalde son günlerde hiç haber okumuyorlar. Dışişleri Bakanımızın Viyana’da, Türkiye, Rusya, ABD, Suudi Arabistan dörtlü mekanizması başlattığını bilmiyorlar. Birkaç saat önce Dışişleri Bakanımız Paris’e gitti. Gitmeden önce talimatımı sordu. Sebep de Paris’te yine 9 ülkenin dışişleri bakanı arasında bir istişare olacak. Bu, daha çok Suriye’nin Dostları Grubu’nun çekirdek grubu ülkeleri arasında.

“Cuma günü, önümüzdeki cuma muhtemelen, yine Türkiye, Suudi Arabistan, Rusya, İran dışişleri bakanları bir araya gelecek. Türkiye’nin olmadığı bir denklemde Suriye sorunu çözülebilir mi? Türkiye’ye rağmen Suriye’de bir formül yürüyebilir mi? Yürüseydi Esad bugün ülkeyi tümüyle kontrol ediyor olurdu.

“Yürümez çünkü Türkiye, 911 kilometrelik sınırını, kaderini herhangi bir ülkeye terk etmez. Bunu Rusya’ya da ABD’ye de söyledik. ‘Fırat’ın batısına PYD geçmeyecek. Geçtiği anda da vururuz’ dedik. 2 kere de vurduk. ‘Türkiye sınırları ihlal edilmeyecek’ dedik. Suriye helikopteri geçen sene düşürüldü. İnsansız hava aracı geçmeye kalktığında vuruldu. Türkiye’ye rağmen Suriye’de bir şey yapmak mümkün değil.”