Başbakan Ahmet Davutoğlu etrafında 'topladığı' anaakım basına son yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la birlikte sürdürdükleri Suriye politikasını ‘destan’ olarak niteleyen Davutoğlu; PKK ve IŞİD’e karşı askeri ve polisiye operasyonların PKK birlikleri Türkiye’den ayrılana, IŞİD de Türkiye-Suriye sınırından çekilene kadar süreceğini söyledi.

27 Temmuz 2011 tarihinden bu yana avukatlarıyla, 6 Ekim 2014 tarihinden bu yana ailesi ile ve 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana ise İmralı heyeti ile görüştürülmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan'ın HDP ile görüştürülmeyeceğinin altını çizen Davutoğlu, 'terörle arasına mesafe koymadıkça' şartını dile getirdi. Davutoğlu, avukatları ve ailesiyle de görüştürülmeyen Öcalan için, 'normal bir mahkûm olarak Türkiye’de avukatı ile yakınlarıyla görüşür' diye konuştu.

İstanbul’daki başbakanlık ofisinde gerçekleşen; Cumhuriyet, Taraf, Birgün ve Sözcü gibi muhalif gazetelerin genel yayın yönetmenlerinin bulunmadığı toplantıda Davutoğlu'nun yaptığı bazı açıklamaları toplantıda bulunan Hürriyet gazetesinden Sedat Ergin şöyle aktardı:

HAVA OPERASYONLARI

* Kandil dahil Kuzey Irak’ta bilinen bütün hedefler, Suriye’de DEAŞ’ın en önemli karargâh ve yığınakları bombalandı.  Hedeflerin tümü eksiksiz bir şekilde tasfiye edildi. Etkin bir müdahale oldu.

* Hedefimiz, sınırımızda DEAŞ görmek istemiyoruz. Nasıl yaparız, hangi aşamalarda yaparız, o bizde mahfuz ama görmek istemiyoruz. Yerine ne geçecek, ılımlı muhalefetin oraya yerleşmesini istiyoruz.

* Diyarbakır’daki öldürme talimatı Kobani’den değil Kandil’den gitmiştir. Talimatları veren Kandil dahil bütün odaklar cezalandırıldı. Bundan sonra böyle…

HDP'YE KOŞULAN ŞART

* Silahlı gruplar Türkiye’yi terk edecek. Dolayısıyla madem HDP diyalogdan söz ediyor, her şey konuşulabilir diyor, gitsinler kiminle konuşurlarsa konuşsunlar; ister Kandil  ile ister orayla, “Çıkın bu ülkeden, silahlı gruplar bu ülkeden çıksın” desinler. Önce silahlı gruplar terk edecek.

ÖCALAN'LA GÖRÜŞME

* Öcalan normal bir mahkûm olarak Türkiye’de avukatı ile yakınlarıyla görüşür ama bir siyasi  heyetle görüşmesi için önce o siyasi heyetin teröre karşı açık ve net bir şekilde tutum almasını bekleriz. Bütün silahların bırakılacağı ve silahlı grupların Türkiye’yi terk edeceği hususunda hem beyan hem de adımın atılması gerekir. Bunu görmeden sadece bir süreç devam ediyormuş gibi bir görüntü vermek için yapılacak ziyaretlerde bir fayda mülahaza etmiyoruz.

SURİYE'DE DESTAN YAZILIYORMUŞ!

* Sayın Cumhurbaşkanımız da ben de Suriye politikası nedeniyle çok eleştirildik. Ama ikimiz de sıradan insanlar olarak kimin karşısına çıkarsak çıkalım Suriye konusunda başımız dik durur. Çünkü kapıyı kapatmadık, biz görür müyüz göremez miyiz bilemem ama onlarca yıl sonra bile bir destan yazılacak bu konuda.