Başbakan Ahmet Davutoğlu, Saraybosna’ya hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı’nda  basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu,koalisyon görüşmelerini Pazartesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Salı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Çarşamba günü ise Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile yapacağını dile getirdi.

Başbakan Davutoğlu, “İstişarelerimizi yaptık ve bu istişareler neticesinde MHP veya CHP koalisyonunun olabileceği kanaati ortaya çıktı” dedi.

Davutoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

‘GEREKLİ OLMAYAN HİÇBİR ATAMA YAPILMADI’     

“Her şeyden önce meşru hükümet etmenin belli kuralları vardır. Ülkenin sorumluluğu sizin üzerinizdedir. Hükümet oluşum sürecinde, daha önceki hükümet görevini sürdürürken işler durmaz, bürokrasi durmaz.

“Ben şunu açık yüreklilikle ifade ediyorum. Gerekli olmayan hiçbir atama yapılmamıştır. Eğer yanlış atama olduğu iddia ediliyorsa, inşallah hükümet ortaklığı kurulduktan sonra ele alınır konuşulur. Ama biz hükümet ederken Türkiye’yi bir an bile sahipsiz bırakmayız.

“Çünkü elimizden geldiği kadar hükümeti kısa sürede kuracağız ama bunun gecikmesi halinde işlerin yavaşlamasına izin vermeyiz. Bütün bürokrasiye çok net bir mesaj da gönderdim. Türkiye’de hükümet kurulması uzayabilir diye işi aksatan tek bir bürokrat olursa onunla ilgili işlem yapılır. Geçmişte bunu yaşadık, hükümet kurulması geciktiğinde ekonomi durur, bürokrasi durur ama ülkenin işleri beklemez.

‘BÜTÜN PARTİLERLE GÖRÜŞECEĞİZ’

“Dün Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde işçilerimizle birlikteydik. İşte bu tür yatırımlar hükümetin kurulması zaman alabilir diye gecikmesi halinde hükümet ne kadar çok şey kaybeder.

“Ayrıca Kılıçdaroğlu’nun benimle ilgili endişelenmesine gerek yok, önce kendi partisiyle ilgili kaygılarını gidersin. Biz başka partilerin iç ilişkilerine hiç müdahil olmadık. Onun da bu müzakereleri yürütürken bizim cumhurbaşkanımızla ya da parti içi ilişkiler veya herhangi başka bir husus konusunda kaygı beyan etmesi doğru görmüyorum.

“Cumhurbaşkanlığı makamı hükümet ortaklığı müzakerelerinin parçası haline getirilmemelidir. Getirildiği zaman aslında iyi niyetten uzaklaşmış olunur. Biz şuan hükümeti oluşturalım.

“Bütün partilere aynı mesafedeyiz. Hepsiyle görüşeceğiz. Sonra istişarelerimizi yaptık. AK Parti geleneği çok güçlü bir partidir. İstişarelerimizi yaptık ve bu istişareler neticesinde MHP veya CHP koalisyonunun olabileceği kanaati ortaya çıktı.

“Bu temelde üç partiyle görüşeceğiz ama yoğunluğu bu iki partiye vereceğiz. Pazartesi günü CHP, Salı Günü MHP Çarşamba da HDP ile görüşme yapmak için plan yapıyoruz.

‘PROVOKASYONLARA GELİNMEMELİ’   

“Ne tür ihtilaf yaşanırsa yaşansın kesinlikle bu ihtilaf dış temsilciliklere yansıtılmaz. Elçiler, diplomatik temsilciler ve o ülkeden gelen turistler bizim en aziz misafirlerimizdir. Kaldı ki Türkiye ile Çin arasında, Türkiye ile Tayland arasında diyalog mekanizmaları da açıktır, görüşlerimizi beyan ediyoruz, karşılıklı olarak yoğun temaslarda bulunuyoruz.

“Dolayısıyla bu tür provokasyonlar, bu tür saldırılar, Koreli bazı turistlere yönelik saldırılar ya da Tayland Fahri Başkonsolosluğu’na yönelik saldırılar, açık bir şekilde ifade ediyorum hem kültürümüze, misafirperverliğimize hem siyasi, diplomatik temel ilkelere aykırıdır. Toplumumuzun duyarlı olmasını ve kesinlikle provokasyonlara gelmemesini ısrarla vurguluyor ve rica ediyorum.”

CHP İLE GÖRÜŞME PAZARTESİ SAAT  14.00’TE

AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Pazartesi günü saat 14.00’te CHP genel merkezinde görüşecek

CHP’den yapılan açıklamada, Davutoğlu’nun koalisyon görüşmeleri kapsamında Kılıçdaroğlu’ndan randevu talep ettiği belirtildi.

Talebe olumlu yanıt verildiği ve Kılıçdaroğlu’nun, Pazartesi günü saat 14.00’te Davutoğlu ile parti genel merkezinde bir araya geleceği belirtildi. (İMC TV)