YPG öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri (QSD)'nin IŞİD'in kontrolündeki Fırat nehrinin batı bölgesine geçmesi sonrası gözler "Fırat nehrinin batısı kırmızı çizgimizdir. YPG buraya geçemez" diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu'ya çevrildi.

Bugün Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da basın toplantısı düzenleyen Ahmet Davutoğlu, bir soru üzerine "Bize Fırat'ın batısına geçenlerin Arap unsurlar olduğu bilgisi ulaştı" dedi.

Suriye’de süren savaşta YPG ve YPJ’nin içinde bulunduğu Demokratik Suriye Güçleri Fırat’ın batısına geçerek Teşrin’de IŞİD’e karşı mücadeleye devam ediyor.

Daha önce Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da PYD’nin askeri kanadı YPG ve YPJ’nin Fırat Nehri’nin batısına geçtikleri taktirde vurulacaklarını söylemişti.

Dün Teşrin kasabasına geçerek burada IŞİD’le savaşmaya devam ettiğine ilişkin haberlerin ardından Başbakan Davutoğlu bugünkü değerlendirmesinde YPG’nin Fırat’ın batısına geçmediğini savundu. Davutoğlu şöyle konuştu:

“Fırat’ın batısına geçen unsurların PYD olmadığına dair elimizde bilgi var. PYD’ye karşı tutumuzda değişiklik yok.”

1 Kasım seçimleri öncesi Erdoğan ve Davutoğlu'nun "Kırmızı çizgimizdir. Fırat'ın batısına geçemezler" sözleri sonrası HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "YPG, Fırat'ın batısına geçecek. Siz de mal mal bakacaksınız" demişti.