Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun genel başkanı olduğu Gelecek Partisi’nin İnsan Haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Vahdettin İnce, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Irak bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw Ankara Temsilcisi Şevket Herki’nin sorularını yanıtlayan Vahdettin İnce, HDP’ye, Irak Bölgesel Kürt Yönetimine ve HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

“HDP’Yİ SİSTEMDEN UZAK GÖRÜRSENİZ O SİSTEMİN BİR KANADI KIRILIR”

Daha önce AKP’de siyaset yaptığını da ifade eden Vahdettin İnce, “Bizim görüşümüzde siyasi partiler içerisinde akredite ve akredite olmayan partiler şeklinde bir ayrım yoktur. HDP ne ise MHP de odur, CHP ne ise HDP de odur. HAK-PAR ne ise İYİ Parti de odur” dedi.

HDP’nin 6 milyon oy aldığını anımsatan İnce, “HDP bir gün çıkıp doğruyu söylerse ‘sizin doğrunuzu kabul ediyoruz’ deriz. Kötülük yaptığında da ‘bunu kötü yaptın’ demeye hakkımız da var. Bu nedenle biz HDP’yi de bu çerçeveden uzak tutmuyoruz. 6 milyon oy alan bir partiyi sistemden uzak görürseniz o sistemin bir kanadı kırılır” ifadelerini kullandı.

‘SELAHATTİN DEMİRTAŞ DIŞARIDA OLMALI’

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Vahdettin İnce sözlerinin devamında, HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’un serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

“Hepimiz de siyasetçi birinin tutuklanmaması gerektiğini düşünüyoruz. Ona karşı yanıt ve eleştiriler siyaset zemininde olmalı. Selahattin Demirtaş’ın hapiste olmasına gerek yok” ifadelerini kullanan İnce, “Demirtaş’ın da nefsi bir muhasebe yapması ve özür dilemesi gerekiyor. Yaptığımız siyaset yanlıştı, hendek savaşları, çatışmalar, Diyarbakır, Sur, Nusaybin’in yıkılmasında devletin hataları vardı ama biz de buna vesile olduk, buna yol açtık diyerek özür dilemeli. Bu açıdan Genel Başkanımız ve parti sözcümüzün açıklamalarında çelişki yok. Selahattin Demirtaş dışarıda olmalı ama aynı zamanda kendisine dönüp özeleştiri yapmalı” şeklinde konuştu.

‘KÜRDİSTAN BÖLGESİ İLE SINIRLARI KALDIRMALIYIZ’

Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin için, “Irak Kürdistanı sadece Iraklı Kürtlerin temsil etmiyor. Tüm Kürtlerin gözü buranın üzerinde. Bu bölgenin başarısı, kalkınması hepimizin kalkınmasıdır” ifadelerini kullanan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Vahdettin İnce, “Sayın Davutoğlu Dışişleri Bakanı ve Başbakan olduğu dönemde de şahsi ilişkileri bu bölge ile çok güçlüydü. Bunu çok iyi biliyorum ki sayın Mesud Barzani hakkında överek konuşuyor” dedi.

İnce açıklamalarının devamında, Irak bölgesel Kürt Yönetimi ile Türkiye’nin sınırlarının kaldırılması gerektiğini savunarak, “Biz aramızdaki sınırları kaldıramayız ama bu sınırları anlamsızlaştırabiliriz. Bizim bu sınırlara ihtiyacımız yok” ifadelerini kullandı.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Vahdettin İnce’nin o sözleri şöyle:

“Kürdistan Bölgesi hem isim ve hem de organizasyon açısından da tüm Kürtler için çok önemli. Irak Kürdistanı sadece Iraklı Kürtlerin temsil etmiyor. Tüm Kürtlerin gözü buranın üzerinde. Bu bölgenin başarısı, kalkınması hepimizin kalkınmasıdır. Tüm Kürtler bunu yürekten hissetmeli. Biz bir ülkenin sınırları içerisinde yaşıyoruz ve Türkiye vatandaşlarıyız. Şüphesiz ki Türkiye ile duygusal bağlarımız var, ülkemizi seviyoruz, kalkınsın ve gelişsin istiyoruz ama aynı zamanda biz Kürt’üz. Nasıl ki Türkiye’deki Türkler Atlantikten tutun Uyguristan’a, Türkistan’a kadar ilişki geliştiriyor, Türkiyeli Kürtler de Kars’tan Süleymaniye’ye birbirlerine bağlıdırlar. Bu çok doğal ve hatta ilahi bir durum. Bunlar önemli konular. Onlara karşı meylimiz var, başarılı olmalarını istiyoruz, parmaklarına bir dikenin dahi batmasını istemiyoruz. Çünkü bu diken bizi de incitiyor. Bu nedenle Türkiye ile Irak Kürdistanı ilişkileri ne kadar iyi ve güçlü olursa bu her iki tarafın da çıkarına olur, her iki taraf da bundan kazançlı çıkar. Kazan kazan diye bir formül vardır. Irak Kürdistan Bölgesi kazanırsa Türkiye kazanır, Türkiye kazanırsa aynı şekilde Irak Kürdistan Bölgesi de kazanır. Ki zaten sayın Davutoğlu Dışişleri Bakanı ve Başbakan olduğu dönemde de şahsi ilişkileri bu bölge ile çok güçlüydü. Bunu çok iyi biliyorum ki sayın Mesud Barzani hakkında överek konuşuyor. Bir fırsat olursa elbette çok daha iyi ilişkiler geliştireceğiz. Kaldı ki birbirinden ayrı olmaması gereken iki yerdirler (Türkiye ile Kürdistan Bölgesi). Biz aramızdaki sınırları kaldıramayız ama bu sınırları anlamsızlaştırabiliriz. Bizim bu sınırlara ihtiyacımız yok. Hakkari’den Duhok’a kadar, Duhok’tan Kars’a kadar biz bir ev ve aileyiz.”

Kaynak: Rudaw