Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Başbakanı El Abadi’nin daveti üzerine iki günlük resmi ziyarette bulunacağı Irak ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.

Irak ziyaretinin bir çok açıdan önemli olduğunu söyleyen Başbakan Davutoğlu, Irak’ta son dönemde ortaya çıkan güvenlik şartlarının sadece Irak’ı ilgilendirmediğini ifade etti.

Başbakan Davutoğlu, Irak'ın birçok özelliği itibari ile küçük bir Ortadoğu niteliği taşıdığını söyleyerek, “Ortadoğu’daki bütün mezhebi ve etnik gruplar Irak’ta mevcuttur. Dolayısı ile Irak’ın istikrarı sadece Irak için değil bütün bölge için önemlidir," dedi.

BAĞDAT DÖNÜŞÜ ÇÖZÜM SÜRECİNDE GELİŞMELER OLABİLİR”

'Çözüm süreci'ndeki gelişmelere de değinen Davutoğlu, bu konuda şunları söyledi:

Çözüm sürecinin nihai perspektifi olan silahsızlanma da dahil olmak üzere şiddetin terk edilmesi ve demokratik ortamda siyasi hayatın hayata geçirilmesi konusunda da net bir tavır sergilenecek. Ümit ederiz bu tür görüşmeler onun önünü açar. Bağdat dönüşü bu konuda gelişmeler olabilir.

BIDEN İLE GÖRÜŞME

Başbakan Davutoğlu, yarın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile akşam yemeğinde bir araya geleceğini de söyledi; Irak ve Suriye konusunda görüşmeler yapacaklarını kaydetti.