TBMM Genel Kurulu'nda, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı.

Görüşmelere Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katılıyor.

Genel Kurul'da konuşan Ahmet Davutoğlu, "Bu coğrafyaların kaderinde özne olmaya devam edeceğiz" dedi.

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"CHP neyi tartışıyor Atatürk resmi bir odada indi mi inmedi mi?"

"Külliye'yi tartışacağınıza seçimlerin kazanın orada siz oturun"

"2016 yılı bütçesinin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Bütün milletvekillerine teşekkür ediyorum. Maliye Bakanı ve ekibine teşekkür ediyorum.

"Geçmiş başbakanlarımızdan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın ölüm yıl dönümü. Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ı hürmetle yad ediyorum

"Bütün dünya tarihi kırılmanın eşiğinde modern dönemin en kapsamlı kriziyle boğuşuyoruz. "

"Ortadoğu ve balkanlar düzeni çatırdıyor. Büyük bir ekonomik depremin merkezinde üç asli değer temele dayanıyoruz.

"Birinci değerimiz insanımız. 78 milyon. Petrol ya da doğal gazımız yok. Sömürge döneminde kalma büyük sermayemiz yok. İnsanımız var.

"İnsan potansiyeli bu insanlar bızım insanımız. Her birinin kaderi bizim kaderimiz. Her birinin kaderi bizim kaderimiz
bizim kıymetimiz insanımızdır, bütçemiz de insanımızı temsil ediyor.

"Demokrasi, bize büyük bir güç olarak armağan edenleri bir kez daha yad etmek istiyorum. Bu meclis en ciddi merci olmaya devam edecektir.

"Rahmetli Adnan Menderes'i anıyorum. Onu meclisinden sonra butun millet adına sesleniyorum. TBMM nihai merci olarak açık kalacak. Çok zor ve kıymetli bir coğrafyadayız. Tarih bizim civarımızda akıyor. İnsanlık tarihi bu toprakların
ya özne olacağız ya da köle. Etrafımızda hangi politik deprem yaşanırsa yaşansın, bu coğrafyaların kaderinde biz özne olmaya devam edeceğiz.

"Devlet ile vatandaşı birbirine yakınlaştırmaya calışıyoruz.  Enerjimizi ve gücümüzü milletten alıyoruz. Hesabı sadece onlara veririz. İki seçim yaptık, yaşanan bütün tıkanıklara rağmen bir an dahi ülkeyi sahipsiz bırakmadık. Biz iktidar olamayınca birileri ellerine kına yaktı.

"Anayasa yeni hükümete temsilci verin dediğimizde gelmediler, meydana çıkmadılar, sorumluluk üstlenmediler. Biz bu ülkenin 
kaderini kimseye vermedik. Milletimiz kaçanları da gördü gece gündüz kendisi adına koşanları da gördü."

"Ne olursa olsun bu Meclis her zaman çalışacak. Kimse bu kapıya kilit vuramayacak, hangi terör saldırısı olursa olsun burada milletin kaderi ebediyen belirlenecek.

"13 yıldır yaptığımız bütçede sadece insanımızı düşünerek hareket ettik.

"Etrafımızda hangi jeopolitik deprem yaşanırsa yaşansın, bu coğrafyada özne olmaya devam edeceğiz.

"Gücümüzü milleten alıyoruz, hesabımızı da sadece milletimize veririz.

"2015’te silahlanma çağrısı yapmanızın sebebi nedir? Hangi güçlerin piyonu oldunuz. Biz bu coğrafyayı dedelerimizden kıyamete kadar emanet aldık.

"O bedenleri toplu olarak dahi göremeyecek şekilde parçalayan caninin taziye evine gitmek nedir? Buna ana muhalefet partisi sessiz kalacak mı? Benim verdiğim bütün istihbaratı bilgiler doğrudur. Türkiye’ye Salih Neccar olarak giren kişi doğrudur. Ana muhalefet partisi neden YPG de PKK da aynıdır deme cesaretini göstermiyorsunuz.

"CHP’yi değiştirmek çok zor. Daha ikinci toplantıda çark ettiler. İlla dolaylı olarak sahip çıkacak, darbe anayasasına. Meclis Başkanı tekrar çağrıda bulunacağını belirtmişti. Umarım bu sefer herkes gelir. Gelin her şeyi tartışılım. Parlamenter sistemini de başkanlık sistemini de tartışılım.

"Mısır’da asılan Adnan Menderes’i savunduk."