Başbakan Ahmet Davutoğlu, AKP’nin liderinin kendisi mi Cumhurbaşkanı Erdoğan mı olduğu yönündeki soru üzerine, “Evet, AK Parti siyasetinin 13 yıllık başarı hikâyesinin efsanevi kurucu lideri Recep Tayyip Erdoğan. Ben, efsanevi bir kurucu liderden liderliği devraldım. Delegelerimizin tamamının oyunu alarak partinin yeni lideri olarak seçildim” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda bütçenin tümü üzerindeki görüşmelerde hükümet adına konuştu.

Hazırladıkları bütçenin odağında insan olduğunu kaydeden Davutoğlu, demokrasinin öneminden söz etti. Kendisinin parti genel başkanlığına gelişinde kaset oyunlarının olmadığını söyleyen Davutoğlu, “Ben partimin bütün delegelerinin oylarıyla efsanevi bir kurucu liderden liderliği devraldım, liderliğin gereğini her an yaparım” dedi.

'BAŞARI HİKAYESİNİN EFSANEVİ KURUCU LİDERİ RECEP TAYYİP ERDOĞAN'

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ün, AKP grubuna yönelik “Lideriniz kim? Cumhurbaşkanı Erdoğan mı Başbakan Davutoğlu mu? Buna karar verin” yönündeki eleştirilerine cevap veren Davutoğlu, “Şimdi, bu vesileyle, yeri geldiği için, bakınız, ben herhangi bir arkadaşımın benim yanımda bir başka genel başkana nezaketsiz bir üslupla soru sormasına izin vermem. Zaten arkadaşlarımız böyle bir şey yapmaz -ben sizleri biliyorum- ama grup başkan vekiliniz döndü, ‘AK Parti'nin lideri kim?’ diye sordu ben buradayken. Haddi değil, bu soru onun haddi değil. Böyle bir şey söylemek istemezdim ama madem ki kapıyı siz açtınız, buyurun, meydan burası; evet, AK Parti siyasetinin 13 yıllık başarı hikâyesinin efsanevi kurucu lideri Recep Tayyip Erdoğan” ifadelerini kullandı.

‘BENİM LİDERLİĞE GELİŞİMDE KASET OYUNLARI OLMADI’

Davutoğlu devamında, “Ve ben 13 yıllık genel başkanlık görevinden sonra, kurucu liderlikten sonra parti liderliğini kendisinden ilk olağanüstü kongremizde -bizde öyle sık sık kongreye ihtiyaç kalmaz- ‘vefa kongresi’  adını verdiğim, benim kendisine ithafen ‘Bu bir veda değil, vefa kongresi’ dediğim kongrede onurla delegelerimizin tamamının oyunu alarak partinin yeni lideri olarak seçildim. Şimdi, şunun için bunu söylüyorum: Ben partimin bütün delegelerinin oylarıyla efsanevi bir kurucu liderden liderliği devraldım, liderliğin gereğini her an yaparım. Benim liderliğe gelişimde kaset oyunları olmadı, olmayacak” diye konuştu.

‘SEÇİMİ KAZANIN KÜLLİYE'DE SİZ OTURUN’

Davutoğlu konuşmasında, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyetini sorması üzerine ise şu şekilde cevap verdi: “Bu külliye, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi milletin malıdır. Biz hiçbir yere babamızdan miras gelmedik. Cumhurbaşkanımız bir reisin, bir kaptanın oğlu; ben bir esnafın oğluyum. Bizde aristokrat yollardan gelenler yok, biz milletten güven ala ala bu yolları kat ettik. Ve bir gün gelecek Cumhurbaşkanımız da kendisinden sonraki Cumhurbaşkanına orayı onurla devredecek. Şimdi, fark şu: Siz 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendiniz cesaret edemediniz, meydana çıkamadınız, bir çatı aday buldunuz, bir işe yaramadı. Şimdi size söylüyorum: Külliyeyi tartışmaktansa 2019 seçimlerine iyi hazırlanın, bu sefer cesaret gösterin, kendinize güvenin, meydana çıkın, kazanın seçimi, orada siz oturun, bu kadar basit.”

‘GELİN İKİ AYRI KOMİSYON KURALIM’

Yeni anayasa çalışmalarında bu sefer ümitlendiğini dile getiren Davutoğlu, CHP’nin kalıplaştığını iddia ederek tekrar yeni anayasa yapımı için çağrıda bulundu. Özgürce tartışılması gerektiğini, buna başkanlığın da dahil olduğunu söyleyen Davutoğlu, hem başkanlık için hem de anayasayı darbe hukukundan arındırmak için “Gelin iki ayrı komisyon kuralım” teklifinde bulundu. Bütçede en büyük payı eğitime ayırdıklarını ifade eden Davutoğlu, ikinci büyük harcama kaleminin sağlık olduğunu söyledi.