Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Bu örgütün elebaşı bildiğiniz gibi Pensilvanya'da. Bu darbe girişiminin Türkiye'deki 1 numarası şu anki bilgilere göre TSK'da bir isim var. Ama onun da üzerinde başka bir kişi var mı göreceğiz. Eğer varsa o 1 numara sivildir. Pensilvanya'dakinin yerine Türkiye'deki 1 numaranın bir sivil olduğunu tahmin ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli,  A Haber canlı yayınında soruları yanıtladı.
 
Canikli'nin açıklamaları özetle şöyle:
 
ASKERİ OKULLAR KAPANACAK MI?
 
TSK'nın tüzel kişiliği zedelenmemeli. Askeri okullar ile ilgili gereği neyse o yapılacak. Olağan dışı dönemler için hukukun içerisinde kalarak hızlı bir şekilde sonlandıracağız. Rehavet ya da ona benzer bir tavır içinde olmamız mümkün değil. OHAL olmasa 15 yılda temizleyemezdik.
 
FETÖ temizliğinin siyasi ve sivil boyutu da var. Gözaltıların ardından çözülmeye başladılar. İfadeler ortaya çıktıkça her şey ortaya çıkacak. Bu yapıları çözmek kolay değil ama hamdolsun çözülüyorlar. Çok çocuksu alelacele davranışlar içerisine giriyor. Ama şunu söyleyeyim hiçbir şey gizli kalmayacak.
 
KILIÇDAROĞLU'NUN DAVALAR CANLI YAYINLANSIN TEKLİFİ
 
Bu soruşturmalar gizlidir. Evrensel hukuk çerçevesinde bu böyledir. Şu anda zaten avukatları bulundurma zorunluluğu nedeniyle hiçbir şey gizli kalmıyor. Davaların canlı yayınlanması sürecin objektifliğini zedeler. Bu bir ihalenin açık olarak yayınlanması gibi bir şey değil. Yargılamaları etkiler.
 
ERGENEKON DAVALARI
 
Ciddi mağduriyetler meydana geldi. Ergenekon davalarında haksız yargılamalar ile ilgili gerekli değerlendiriyoruz. Muhalefetle bu konuları görüşebiliriz. Şimdi ilişkilerimiz iyi. 15 Temmuz'un ardından Türk siyasetinde bir barış havası esiyor. Sayın Kılıçdaroğlu'nun ve CHP'nin bu önerisini oturup konuşacağız. Bir noktada buluşma imkanı olacağını tahmin ediyoruz.
 
FETHULLAH GÜLEN’İN İADESİ
 
ABD'nin bütün bu olaylardan sonra bu örgütün elebaşını başka bir ülkeye göndereceklerini düşünmüyorum. Aramızda bir anlaşma var. Suçluların iadesiyle alakalı. Hal böyle iken ABD'nin Gülen'i başka bir ülkeye göndermesi başka anlamlara gelir. Örgütün elemanları büyük oranda tasfiye edildi. Sistematikleri dağıtıldı. Emniyet ve yargı içerisindeki elebaşları tasfiye edildi. 17 ve 25 'teki darbe girişimlerini emniyet ve yargı içindeki örgüt elemanları ile yaptılar.
 
DARBE GİRİŞİMİNİN TÜRKİYE'DEKİ 1 NUMARASI KİM?
 
Bu örgütün elebaşı bildiğiniz gibi Pensilvanya'da. Bu darbe girişiminin Türkiye'deki 1 numarası şu anki bilgilere göre TSK'da bir isim var. Ama onun da üzerinde başka bir kişi var mı göreceğiz. Eğer varsa o 1 numara sivildir. Pensilvanya'dakinin yerine Türkiye'deki 1 numaranın bir sivil olduğunu tahmin ediyoruz.
 
DARBE GİRİŞİMİNİN KALICI BİR TAHRİBATI YOK
 
OHAL'in uzatılmamasını istiyoruz. Belki tamamını bile kullanmak zorunda kalmayabiliriz. Türkiye'de her alanda normale dönmemiz gerekiyor. Sermaye çıkışları olmadı. Sermaye girişleri hala devam ediyor. Yatırımcılar açısında da bu darbe girişiminin olumlu etkileri oldu. Çünkü bu teşebbüsün halk tarafından bertaraf edilmesi onlar için de olumlu karşılandı."