Cumhuriyet gazetesi operasyonuna ilişkin Hükümet'ten bir açıklama geldi. Beştepe'ki Bakanlar Kurulu'nun ardından konuşan Numan Kurtulmuş, soruşturmanın yazarlara değil gazetenin tüzel kişiliğine yönelik olduğunu iddia etti.
 
Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.
 
Toplantıyla ilgili açıklama yapmak üzere Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, kameralar karşısına geçti.
 
Kurtulmuş'a Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyon soruldu. Operasyonun gazetenin yazar kadrosuna yönelik olmadığını söyleyen Kurtulmuş, şunları söyledi:
 
"Cumhuriyet gazetesine ve imtiyaz sahibi olan vakfa ilişkin savcılıkça başlatılan bir soruşturma var. Tüzel kişiliğe yönelik bir soruşturmadır, ağustos ayında başlatılmıştır. Dün itibariyle arama, el koyma ve gözaltı kararı verilmiştir. İlgili kişilerle ilgili bu işlemler başlatılmıştır. Devam eden bir hukuki süreç var. Bizim siyaset olarak bir söz söylememiz mümkün değil."
 
"İADE SÜRECİ HIZLANDI"
 
Fethullah Gülen'in iadesine yönelik değerlendirmelerde de bulunan Kurtulmuş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'un ABD ziyaretiyle sürecin hızlandığını kaydetti.
 
ABD'nin Gülen'in iadesi ya da geçici tutuklanmasını istediklerini hatırlatan Hükümet Sözcüsü, "Hala ABD'den kendi network'ünü kullanabilecek elemanlarına mesajlarını iletebilecek güçtedir. Adalet Bakanlığı düzeyinde ilk temas sağlandı. Bu bir süreç. Yarın sabah Feto'yu Türkiye'ye iade etmeleri ya da geçici tutuklama kararı vermeleri belki çok kolay görünmüyor ama sürecin hızlandığını ifade etmek isterim. Sayın Bozdağ'ın gezisinin, aradaki ilişkileri daha da net bir hale getirdiği ve Feto'nun iadesi ya da geçici tutuklanması sürecini hızlandırdığını ifade edebilirim" Diye konuştu.
 
Kurtulmuş şöyle devam etti:
 
"Ümit ediyorum ki, iade ya da geçici tutuklama sürecinde oldukça önemli bir adım atıldı. Bunun gereğini Amerika Birleşik Devletleri'nin yöneticilerinin, hukukçularının, yargı sisteminin yapması gerektiğine inanıyoruz. İnşallah Türkiye'ye bu büyük kabusu yaşatan, 15 Temmuz'daki o karanlık geceyi yaşatan ve ondan sonraki süreçte de boş durmayan örgüt liderinin Türkiye'ye en kısa zamanda iadesi mümkün olur ya da bu iade süreci içerisinde geçici tutuklaması kararı mümkün olur."
 
"TEK BAŞIMIZA TOPA GİRMEYİZ"
 
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, kendisine yöneltilen bir soru üzerine başkanlık sistemi tartışmalarına da değindi.
 
"Anayasa değişikliğini yapabilmek için diğer partilerin tavırlarının, tarzlarının ne olacağını görmemiz lazım" diyen Kurtulmuş, Sayın Devlet Bahçeli'nin işin önünü açan bu tartışmaları bir an evvel hızlandırıp, sonuçlandırmak niyetini ortaya koyan beyanları açıktır. Dolayısıyla burada MHP'nin, CHP'nin nasıl tavır takınacağı bizim atacağımız adımların hem kapsamını belirlemek hem takvimini belirlemek bakımından önemlidir. Tek başımıza halledemeyeceğimiz bir işi, tek başımıza halledecekmişiz gibi topa girmeyiz" ifadelerini kullandı.
 
BAŞKANLIK SİSTEMİ: 330'UN ALTINDA ADIM ATMAYIZ
 
Kurtulmuş, "Şimdi burada iki tür yol takip edilebilir, birincisi çok kapsamlı bir anayasa değişiklik teklifi, yani bu bir tam manasıyla bir yeni anayasadır. Böyle bir hazırlığımız mevcuttur, tamamlanmıştır" diyerek şöyle devam etti:
 
"Ayrıca şu anda ihtiyaç olan temel meselelerle ilgili daha dar kapsamlı bir anayasa hazırlık paketi... Bu da hazırlanmıştır, bu da hazırdır. AK Parti'nin önünde iki tane dosyanın, iki tane hazırlığın olduğunu ifade etmek isterim.
 
330'a ulaşmak için başka partilerin görüşlerini dinleriz. 367'yi bulsak bile millete gideriz. 330'un altında olursa o adım atılmaz. 330'u aştığımız anda düğmeye basar adımı atarız."
 
Kurtulmuş'un açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:
 
"Güvenlik tedbirleri etkin bir şekilde uygulanacak. 10 bin özel harekatçı ve 5 bin korucu alımı için adım atılacak. Fırat Kalkanı operasyonu 69. gününde. Türkiye hedeflerini birer birer gerçekleştirerek güvenli bölgenin oluşması için adımlarını atmaktadır.
 
İlgili bütün ülkelerle de diplomasi yürütülüyor. ÖSO destekleniyor ve Türkiye'nin stratejik hedeflerine ulaşmasına çalışılıyor. Münbiç PYD'den temizlenecek, bunun için ÖSO'ya gerekli destek verilecek.
 
"HAŞDİ ŞABİ'NİN MUSUL'A GİRMESİ ÖNLENECEK"
 
Musul operasyonu planlandığı şekilde devam ediyor. Türkiye'nin hassasiyetleri açık ve ortadadır. Türkiye operasyonu yakından takip ediyor. Musul operasyonunda halkın bu işin esası olması ve Musul'un esas statüsünün korunması asıl amaç olmalı.
 
Ninova Muhafızları ve peşmerge operasyonunun içindedir. Haşdi Şabi operasyonun içerisinde değildir. Haşdi Şabi'nin Musul'a girmesi önlenecektir.
 
Türkiye'nin Rakka operasyonuna ilişkin fikri açıktır. Musul operasyonu bittikten sonra, Fırat Kalkanı bittikten sonra yapılması askeri açıdan daha uygun olacaktır. Sahada bir askeri gereklilik var. Türkiye bunu yakinen takip ediyor. Diplomatik temaslarımızı sürdürmeye devam ediyoruz.
 
"PKK'NIN ÖNEMLİ BİR İSMİ YAKALANDI" İDDİASI
 
Geçtiğimiz günlerde PKK operasyonlarında önemli bir isim açıklandı. İfadesinde çok sayıda bilginin ortaya çıktığını anlıyoruz. Neleri söylüyor, bunları kamuoyuyla paylaşmak doğru olmaz. Ama önemli bir kişi olduğunu söyleyebiliriz. Açıklamalarının Kışanak'ın yargı süreciyle bir alakası yoktur.
 
İDAM TARTIŞMALARI
 
İdam tartışması sadece cumhurbaşkanımız söyledi diye gündeme geldi değil. Bir kalkışmadan bahsediyoruz. Bizler siyasetçiyiz, milletimizin büyük çoğunluğu idamdan bahsediyor. Siyaset kamuoyunun taleplerini yok sayamaz. Sayın cumhurbaşkanımız da halkın taleplerine göre açıklama yapmıştır. Biz de AK Parti olarak bunları aramızda değerlendiriyoruz. İdam kararının getirilmesi konusunda anayasa değişikliği yapacak güce sahip değiliz. Bir talep var ve bunları değerlendirmek durumunda olan bir siyaset var. Dünyanın birçok ülkesinde idam cezası olduğunu biliyoruz.
 
İSTİHBARATA TEK ÇATI
 
İstihbaratın yeniden yapılandırılması çerçevesinde farklı çalışmalar var, zamanı geldiğinde Bakanlar Kurulu ve TBMM'nin gündemine gelecektir. Bu yeniden yapılandırma bir ihtiyaçtır.
 
YENİ KHK DÜZENLEMELERİ
 
AK Parti parlamentoda çoğunluğu itibariyle istediği yasayı çıkarma gücü olmayan bir parti değildir. KHK'lardaki temel amaç etkin süratli ve sonuç alıcı işler yapmaktır. KHK'larla gündeme getirilen birçok konu düzen içerisinde yapılamayacak işlerdir. Buradaki amaç parlamentoyu devre dışı bırakmak değildir. Türkiye olağanüstü süreçten geçiyor." (Kaynak: NTV)