Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşuyor.

Reuters haber ajansı, Rusya'nın 'Suriye'nin kuzeyindeki Kürtleri' ülkede düzenlenecek Suriye Halkları Kongresi'ne davet ettiğini duyurmuştu.

Kalın konuya ilişkin "Astana gibi platformda yer verilmesini kabul etmeyiz. Arkadaşlarımızın da müdahalesi ile sorun büyük oranda çözüldü. Bundan sonra da bu tür girişimleri memnuniyetle karşılamamızın mümkün olmadığını ifade etmek istiyorum." dedi.

Neçirvan Barzani'nin Erdoğan ile görüşme talebine de değinen Kalın, "Cumhurbaşkanımız çeşitli nedenlerle Barzani'yi kabul etti. Bu talepler değerlendirilir. Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiridir. Erbil yönetiminin bunun için hala bir takım adımlar atması gerekiyor" diye konuştu

Kalın'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle: 

Bizim beklentimiz Erbil yönetiminin attığı yanlış adımdan geri dönmesidir. Tamamen iptal edilmesi yönündeki beklentiyi tekrar hatırlatmak istiyoruz. Telafer'den kaçan kardeşlerimizin evlerine dönmesi bizim için önem taşıyor. 

Irak Türkmenleri bağlamında, Kerkük bağlamında bizim herhangi bir etnik gruba karşı negatif tavrımız söz konusu değildir. Burada Irak Kürtlerine karşı bir cezalandırma tavrı söz konusu değil. Dün akşam itibarıyla, memnuniyetle karşıladığımız bir gelişme yaşandı ve İbrahim Halil Kapısı, Erbil tarafından Irak merkezi yönetimine devredildi. Biz Habur Sınır Kapısı'nı bundan sonra da kapatmayacağız. İnsani olarak gidip gelmeler devam edecek, kapı Irak merkezi yönetimi tarafından yönetilecek. 

Irak'ın DEAŞ'tan tamamen temizlenmesi bizim için memnuniyet verici bir gelişmedir. Irak topraklarının PKK terör örgütünden tamamen temizlenmesi için de fırsat var. İbadi ile Cumhurbaşkanımız bu konuyu görüştüler. Beklentimiz, ABD'den, koalisyondan bu tarihi fırsatı değerlendirmek. 

Suriye'de çatışmasızlık bölgesi uygulaması devam ediyor. Astana toplantılarının 7'ncisinde de bunun altı çizildi. Bizim öncelikli amaçlarımızdan birisi orada ilan edilen ateşkesin kapsamlı şekilde uygulanması. İdlib şu anda 2 milyondan fazla insanın yaşadığı vilayet haline gelmiş durumda. Biz bu süreci devam ettireceğiz. Bizim beklentimiz kısa sürede oradaki terör yapılarının tamamen temizlenmesi. 

Somali Başbakanını sayın Cumhurbaşkanımız burada kabul ettiler. Ülkemize yaptığı ziyarette de bundan sonra Türkiye'nin Somali'ye yapacağı yardımlar ele alındı. Oradaki insani, askeri, siyasi yardımlarımız da devam edecek.

Myanmar'da devam eden Arakan krizi, bizim bütün gayretlerimize rağmen hala devam ediyor. Tamamen ortadan kalkmış değil. 600 binden fazla Arakanlı Müslüman 2 hafta içinde evlerini terk ettiler. Bizim uluslararası topluma tekrar çağrımız bu krize bir an önce çözüm bulunmasıdır.

Japonya Başbakanı Abe tekrar Başbakan oldu. Kendisini tebrik ediyoruz. Sayın Abe döneminde iyi ilişkilerin daha da güçlenerek devam etmesi en temel arzumuzdur. 

New York'taki terör saldırısını biz de en şiddetli şekilde kınıyoruz. Terör saldırılarının insanlık adına hiçbir yerinin olmadığını ve kınadığımızı ifade etmek istiyorum. Failin ismi ya da aidiyeti üzerinden yapılması muhtemel tartışmalar konusunda uyarımızı yapmak istiyorum. Yalnız kurt, psikolojik sorunları olan kişi gibi değerlendirmeler yapılırken, adı Müslüman ise, radikal İslam terörizmi gibi isimlerin kullanılmasının yanlış olduğunun altını çiziyoruz. Terörün dini, dili, ırkı olmaz.

Bu yılın ilk yarısında 5.1 büyüme oranını yakaladık. 2017'nin 3 ve 4. çeyreğinde de benzer bir tablonun hatta daha yüksek tablonun çıkması bekleniyor. Ticarette de iyi bir ivme yakalamış durumdayız. Turizm gelirlerinde de iyi bir artışın olduğunu ifade etmek istiyorum. Türkiye'ye gelen turist sayısında yüzde 30 artış gerçekleşmiş durumda. 

Enflasyon konusunda da rakamların daha düşürülmesi için yoğun çalışma sürdürülüyor. 

İbrahim Kalın, gazetecilerin sorularını da yanıtladı:

CHP'Lİ TEZCAN'IN İFADELERİ

CHP'li milletvekili Tezcan'ın açıklama ile ilgili Cumhurbaşkanımıza yönelik ifadeleri ile ilgili biz suç duyurusunda bulunduk. Bu tür ifadeler, Cumhurbaşkanımızı hedef alan ifadeler ana muhalefet adına bir utanç vesikasıdır. Bu milletin iradesine de bir saygısızlıktır. Yüzde 52 oy alan Cumhurbaşkanı'na 'diktatör' diyemezsiniz. 'Diktatör' söyleminin kimler tarafından kullanıldığını biz çok iyi biliyoruz. Buradan çağrımız bu tür seviyesiz ifadelerden muhalefetin de kaçınmasıdır. 

BARZANİ'NİN RANDEVU TALEBİ

Erbil yönetiminden herkesin beklentisi referandumu yokmuş hükmünde bir çerçeveye oturtmaları. Siyasi olarak bunu nasıl formüle ederler bu onların meselesi. Şu an fiilen referandum zaten yok hükmünde. Kerkük'ten çekildiler, tartışmaları yerlerden çekildiler. Bizim beklentimiz bu yolda Irak merkezi yönetimi ile diyalog içinde adımlar atmaları.

Neçirvan Barzani'nin randevu talebine gelince, Cumhurbaşkanımız çeşitli nedenlerle Barzani'yi kabul etti. Bu talepler değerlendirilir. Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiridir. Erbil yönetiminin bunun için hala bir takım adımlar atması gerekiyor. 

Irak'ın DEAŞ'tan tamamen temizlenmesi memnuniyet verici bir gelişmedir buna paralel olarak beklentimiz aynı şekilde PKK'nın da tamamen temizlenmesi. Biz taleplerimizi ilettik. Irak yönetiminin buna olumlu baktığını biliyorum ama Irak yömetiminin de kendine göre öncelikleri var. 

RUSYA'NIN PYD'Yİ DAVET ETMESİ

Kabul etmemiz asla mümkün değildir. PYD ve YPG'li olmayan Kürtlerin davet edilmesinde sorun görmüyoruz ama PYD/YPG terör örgütüdür. Orada fiili durum yaratarak kendine alan yaratarak bir noktaya gelmiş terör örgütüne Astana gibi platformda yer verilmesini kabul etmeyiz. Arkadaşlarımızın da müdahalesi ile sorun büyük oranda çözüldü. Bundan sonra da bu tür girişimleri memnuniyetle karşılamamızın mümkün olmadığını ifade etmek istiyorum.

Kapının devir teslim süreci devam ediyor. 

BÜYÜKADA DAVASI KARARI

Schröder sayın Cumhurbaşkanınızın eski bir dostudur. Zaman zaman da görüşürler. Fakat o görüşmeyi bu tahliyelerin bir ön görüşmesi ya da bir hazırlığı olarak değerlendirmek büyük hata olur. Bu son tahlilde bir yargı sürecidir. Bunu ona bağlamak doğru olmaz. Basında çıkanlar bizim teyit ettiğimiz haberler değildir. 

BALIKESİR BELEDİYE BAŞKANI UĞUR'UN AÇIKLAMALARI

Dün uçakta sayın Cumhurbaşkanımıza gazeteciler de bu soruyu sordular. Yarın siz de okuyacaksınız. Böyle bir şeyin olması kabul edilemez. Böyle bir şey var ise Belediye Başkanımız hangi merciye başvurması gerektiğini bilir ve başvurması gerekir. Genel merkez bunun üzerine gerekli çalışmaları yapmak üzere gidecektir.