Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Suriye’de devam eden El Bab operasyonu, Rus Büyükelçi Andrey Karlov suikastı ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şengal'de PKK'nin varlığını kabul etmeyeceklerini savunan Kalın, "Sayın Barzani'nin yaptığı açıklamayı destekliyoruz. Bölücü terör örgütünün mevcudiyeti onları da rahatsız etmektedir. Bölücü terör örgütünün orada konum elde etmeye çalışması kabul edilemez. Türkiye topraklarından Irak'a yönelik herhangi bir güvenlik tehdidi ortaya çıkmamıştır. Fakat çeşitli gerekçelerle Irak'tan Türkiye'ye güvenlik tehditleri devam etmektedir. Bu devam ederse Türkiye gerekli tedbirleri alacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Terör örgütlerine karşı verilen mücadele asla Kürt vatandaşlarımıza yönelik bir müdahale değildir. Terörden en fazla zulüm gören vatandaşlarımız Kürt vatandaşlarımız olmuştur. Algı operasyonlarına karşı hepimizin dikkatli olması büyük önem arz ediyor.
 
2016'da Cumhurbaşkanımızın çok yoğun bir programı oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız 2016'da 20 ülkeye 22 yurtdışı ziyaret etti, 23 ile 31 ziyareti gerçekleşti, 52 devlet ve hükümet başkanını kabul etti. Nisan'da İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesini yaptık, BM Dünya İnsani Zirvesi ilk defa İstanbul'da toplandı. Dünya Enerji Kongresi'nde üçüncü büyük kongreydi.
 
HALEP'İN TAHLİYESİ
 
Doğu Halep'teki sivillerin tahliye edilmesi için ilgili makamlarımızın yürüttüğü yoğun diplomasi sonucu 44 bin kişi tahliye edildi, İdlib'e getirildi. Bu insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması için çalışmalar yürütülüyor. Biz bunu yeterli görmüyoruz, Halep'te sağlanan ateşkesin Suriye'de de sağlanabilmesi için görüşmelerimiz devam ediyor. Rusya'nın teklifiyle bir Astana süreci gündeme geldi, ön çalışmalar devam ediyor. Bizim amacımız Suriye'nin tamamında ateşkesin sağlanması ve sistematik bir şekilde uygulanması. Burada nihai amacımız siyasi geçiş sürecinin tamamlanmasıdır. Burada kaybedecek vaktimiz yok.
 
FIRAT KALKANI
 
Bu operasyonun amacı sınır bölgelerimiz başta olmak üzere Azez-Cerablus hattında bütün terör unsurlarının temizlenmesidir. Burada yoğun bir mücadele veriliyor. 1900 kilometrekarelik alan temizlenmiştir. Silahlı kuvvetlerimiz kahramanca mücadele veriyor, kayıplarımız oluyor. Bu barbar terör örgütüne karşı mücadelemiz tam bir kararlılıkla devam edecektir. Genelkurmay Başkanımız bizzat sahaya inerek, teşviklerde bulunarak bu operasyonun sevk ve idaresini yapmaktadır. Uluslararası koalisyonu hava desteği vermesi konusunda üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade ediyoruz.
 
MUSUL OPERASYONU

Musul operasyonu devam ediyor, DEAŞ'ın yoğun silahlanması ve mayınlamasından dolayı operasyon biraz yavaşlamış gözüküyor. Biz Irak yetkilileriyle yaptığımız görüşmede bu operasyona destek verdiğimizi ifade ettik. Telafer konusunda koyduğumuz ilkenin devam etmesi önem arz ediyor. Sincar'da Musul operasyonun üçüncü halkasıdır. Neçirvan Barzani'nin açıklamalarını destekliyoruz. Sincar'da PKK'nın konuşlanmasına izin vermeyeceğiz.
 
‘FETÖ’ OPERASYONLARI
 
PKK gibi, DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı nasıl mücadele veriyorsak, FETÖ'ye karşı da mücadelemiz kararlı bir şekilde devam edecektir. Çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam edecektir. Batı ülkelerinin FETÖ'nün bu propagandalarına karşı dikkatli olmalarını ifade ediyoruz.
 
SORU-CEVAP
 
 MINBİÇ VE RAKKA OPERASYONLARI
 
Biz PYD'nin bütün unsularının Mınbiç'ten çıkması için ABD ile görüşmelerimizi yaptık. Bu konuda temaslarımız devam edecek. Orada oldu bittiye göz yummamız söz konusu değil. ABD'lilerle yaptığımız yoğun temaslar neticesinde, Rakka operasyonunun SDG tarafından yapılması şehre girilmesi konusunda yerel güçler tarafından yapılmasını ifade ettik. Bunun modelitesi konusunda mutabakata varmamız gerekiyor.
 
 EL BAB OPERASYONU
 
Fırat Kalkanı harekatının en kritik aşamasını teşkil ediyor. Biz El Bab operasyonunda kararlı bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bir takım gecikmelerin olduğunu biliyoruz. Meşru bir gerekçe olmadan hava desteğinin verilmemesi kabul edilemez. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son bir haftada El Bab çevresinde çatışmalar yoğunluk kazandı. TSK'nın sivil kayıplar olmaması için büyük bir hassasiyet gösteriyor. Bu bir zorlu süreç biz de çalışmalarımızı devam ettireceğiz.
 
700 CANLI BOMBA İDDİASI
 
Bizim çalışmalarımız devam ediyor, gereken tedbirler alınıyor. Bu operasyon tamamlanacaktır. El Bab civarındaki tehdit unsuru hem ülkemiz, hem Suriyeliler için tehdit unsurudur.
 
"SİNCAR'DA (ŞENGAL) TSK GEREĞİNİ YAPAR" AÇIKLAMASI:

 
Sayın Barzani'nin yaptığı açıklamayı destekliyoruz. Bölücü terör örgütünün mevcudiyeti onları da rahatsız etmektedir. Bölücü terör örgütünün orada konum elde etmeye çalışması kabul edilemez. Türkiye topraklarından Irak'a yönelik herhangi bir güvenlik tehdidi ortaya çıkmamıştır. Fakat çeşitli gerekçelerle Irak'tan Türkiye'ye güvenlik tehditleri devam etmektedir. Bu devam ederse Türkiye gerekli tedbirleri alacaktır.
 
 TÜRKİYE'NİN ESAD POLİTİKASI
 
 Siyasi geçiş süreci dediğimiz zaman bunun çoğulcu bir yönetimin kurulmasıyla mümkün olabileceğini söyledik. Astana sürecinde müzakere edilecek, bizim konumumuz değişmedi. Adil bir yönetim biçimi kurulmadan, bu savaşın yönetilmesi mümkün olmayacak. Modern dönemin en kanlı savaşını durdurmak zorundayız.
 
RUS BÜYÜKELÇİ SUİKASTI

 
FETÖ, PKK, DEAŞ ve diğerlerinin ittifak içinde olduğu sır değil. Türkiye karşıtlığında birleşen bu örgütler Türkiye'yi nasıl tökezletebiliriz gayretinin içindeler. Buna muvaffak olamayacaklar. Türkiye nasıl dimdik ayakta kaldıysa, bu terör örgütlerinin işbirlikçilerinin planlarına karşı da mücadelesini sürdürecek. Burada ibretlik bir tablo var. PKK veya FETÖ'ye arka çıkmaya çalışan Batı ülkeleri de bunu görürler. Oklar FETÖ'yü göstermektedir. Bu alçakça suikast girişimi ellerinde patladı. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin büyük bir öngörüyle ve olgunlukla hareket ettiler. Bu FETÖ'nün gerçek yüzünü göstermesi bakımından ibretliktir.
 
(Kaynak: Habertürk)