Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) önümüzdeki günlerde başlayacağı Rakka operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kalın, Rakka operasyonunun YPG ile gerçekleştirilmesini ve ABD'nin YPG'ye silah yardımını eleştirdi.

Kalın, "ÖSO ile Rakka operasyonu yapılabilirdi. Obama yönetimi teklifimizi bir kenara koydu. Başka hesaplar olduğu belirgin. Suriye üzerinde başka bir vekalet gücü oluşturuluyor." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

YPG’nin Rakka operasyonunda yer alması durumunda Türkiye’nin operasyona katılmayacağını ABD’ye bildiriklerini ifade eden Kalın, "Suriye'nin kuzeyinden Türkiye'ye yönelik bir tehdit algılanırsa gereğini yaparız dedik. ABD'den Türkiye'nin güvenlik endişelerini giderecek adımları atacağız açıklaması geldi. İşbirliğine tabii ki açığız. ABD ile çalışmaya devam edeceğiz. ABD'nin bu konuda hata yaptığı çok açık" dedi.

Kalın'ın açıklamaları şöyle:

"Çerçeveyi Sayın Cumhurbaşkanımız, Trump ile yaptığı görüşmede ortaya koydu. Oradaki görüşmede Cumhurbaşkanımız aldıkları kararın yanlış olduğunu ifade etti. Biz iddiamızda ısrarcıyız. ÖSO ile Rakka operasyonu yapılabilirdi. Obama yönetimi teklifimizi bir kenara koydu. Başka hesaplar olduğu belirgin. Suriye üzerinde başka bir vekalet gücü oluşturuluyor.

Obama yönetiminin hataları kaybedilen zaman süreçlerine baktığınızda Suriye'deki tablonun bu kadar karanlık hale gelmesinin nedenlerini burada aramanız gerekir.

DEAŞ başka coğrafyalarda da ortaya çıkmaya başlıyor. Obama yönetimini baştan beri bir terör örgütünü başka bir terör örgütüyle baş edemeyeceği yönünde eleştirdik. Obama yönetimi maalesef Trump'ı da ikna etti.

Biz baştan beri söyledik. Rakka operasyonunda YPG yer alırsa biz yokuz dedik. Suriye'nin kuzeyinden Türkiye'ye yönelik bir tehdit algılanırsa gereğini yaparız dedik. ABD'den Türkiye'nin güvenlik endişelerini giderecek adımları atacağız açıklaması geldi. İşbirliğine tabii ki açığız. ABD ile çalışmaya devam edeceğiz. ABD'nin bu konuda hata yaptığı çok açık."