Üst düzey bir Amerikan heyetinin Suriye’den çekilmeyi görüşmek üzerine Türkiye’ye gelmesinin hemen öncesinde, Ankara-Washington hattında yeni bir gerilim patlak verdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın Ankara ziyareti öncesinde yaptığı “Kürtlerin korunmasına ilişkin anlaşma sağlanmadan Suriye’den çekilmeyeceğiz” açıklamasına tepki gösterdi.

“Türkiye’nin Kürtleri hedef aldığı iddiası akıl dışıdır” diyen Kalın, “Türkiye’nin hedefi DEAŞ ve PKK/PYD/YPG terör örgütleridir” ifadelerini kullandı.

Kalın, “Bir terör örgütünün Kürtleri temsil ettiğini ileri sürmek, her şeyden önce Kürt kardeşlerimize saygısızlıktır” dedi.

Kalın sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’nin PKK ve Suriye uzantılarına yönelik mücadelesinin bir amacı da Kürtleri bu terör örgütünün zulmünden ve baskısından kurtarmaktır. Türkiye, Suriyeli kardeşleri arasında hiçbir dini, etnik ve mezhebi ayrım yapmadan savaşın sona ermesi, güvenliğin sağlanması ve siyasi geçiş sürecinin uygulanması için çabalarına kararlılıkla devam edecektir.”

BOLTON NE DEDİ?

John Bolton, yarınki Ankara ziyareti öncesinde İsrail’de yaptığı açıklamada ülkesinin Suriye’den çekilmesini ‘Türkiye’nin Kürtleri koruma güvencesi verme’ şartına bağlamıştı.

Bolton, “Türkiye’nin, kendileriyle tam koordinasyon içinde olmadan Suriye’de askeri müdahalede bulunmasını istemediklerini” söylemiş ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan ‘Amerikan güçleri çekildikten sonra Suriyeli Kürtlerin korunacağına’ dair garanti istediğini açıklamıştı.