Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasını öngören Anayasa değişikliğine ilişkin düzenlemeyi bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade etti.

 

Yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasını içeren anayasa değişikliği kanunu dün akşam saatlerinde Çankaya'ya gönderilmişti.

 

Anayasa değişikliği teklifi, Genel Kurul'da, 12 Ekim Cuma günü referandum aralığı olan 330-367 arasında, 360 oyla kabul edilmişti.

 

Onaylansaydı yeterli oyla geçmediği için referanduma gidilecekti. AK Parti ve MHP yasada anlaşmış ancak partilerinden fire olunca yasayı 367’nin üzerinde bir oyla geçirememişti.

 

Hükümetin iradesinin kırıldığı bu olay karşısında Cumhurbaşkanı’nın bu kararı AK Parti’ye can simidi oldu. AK Parti kurmayları açıklamalarında Cumhurbaşkanı’nın yasayı geri göndermesini beklediklerini saklamamışlardı. Ancak yasal yönden bir sorun olmadan gelen yasayı Cumhurbaşkanı’nın onaylaması gerekiyordu.

 

Anayasaya göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün düzenlemeyi 15 gün inceleme yetkisi bulunuyordu, Gül'ün düzenlemeyi 24 saat geçmeden TBMM'ye göndermesi de dikkat çekti.

 

GEREKÇE

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, temel konularda yapılan halkoylamalarının halkın katılımını sağladığı ölçüde demokrasiyi güçlendireceği belirtilerek, başkaca bir içeriği ve amacı olmaksızın sadece mahalli idareler genel seçiminin beş ay erkene alınması amacıyla yapılan Anayasa değişikliği için halkoylamasına gidilmesinin, başta bütçe olmak üzere devlete ve vatandaşlara getireceği külfet ve ekonomik istikrara yönelik zarar riskinin göz ardı edilemeyeceği belirtildi.

 

Açıklamada ayrıca, kış aylarına denk gelecek halk oylamasının çalışmaları ve katılımı olumsuz yönde etkileyebileceği ve ortaya çıkan bu sonucun değişiklik gerekçesiyle de çelişeceği belirtilerek, ''Bu sebeplerle, incelenen Kanunun belirtilen hususlar dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesinde yarar görülmektedir'' denildi.

 

HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Gül'ün kararını yorumlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Beklenen ve olması gereken buydu" dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ise "Muhalefetle görüşüp ortak bir yol belirleyeceğiz" açıklamasını yaptı.

 

ERDOĞAN'DAN VETO YORUMU

Başbakan Erdoğan, Abdullah Gül'ün düzenlemeyi bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade etmesine ilişkin, konuyu müzakere edeceklerini belirterek ''Benim tabii buradaki kanaatim hemen arkadaşlarımın bir defa muhalefetle, ana muhalefet olsun diğer muhalefet olsun hemen görüşmeleri yapıp ondan sonra kararımızı vermektir'' dedi.