HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM Cumhurbaşkanlığı Bütçe Komisyonu’nda, Türkiye’nin farklı illerinde kaçırılan ve daha sonra gözaltında oldukları öğrenilen kişileri sordu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın da yer aldığı toplantıda konuşan Gergerlioğlu’nun mikrofonu, Edirne, İstanbul ve Ankara’da yaşanan kaçırılma olaylarını hatırlattığı sırada kapatıldı.   

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soru sormak isteyen Gergerlioğlu, “Türkiye’de 28 insan kaçırıldı ve bu insanlar kendilerini devlet görevlisi olarak tanıtan kişiler tarafından kaçırıldı ve işkence edildi. Bunu bakanlıklara, Cumhurbaşkanlığı'na, Adalet, İçişleri Bakanlığı'na sorduk tek bir cevap alamadık. Meclis başkanlığı incelemedi ve ulusal mekanizmaların hiçbiri cevap vermedi” dedi.

İnsanların kaçırılma anlarına ait görüntülerin bulunduğunu belirten Gergerlioğlu, bu görüntüler hakkında herhangi bir inceleme veya açıklama yapılmadığını söyledi.

OHAL döneminde KHK’yle ihraç edilen ve şubat ayında kaçırıldıkları öne sürülen 6 kişiden 4’ünün, 29 Temmuz tarihinde Ankara Terörle Mücadele Şubesi’nde gözaltında olduklarının ortaya çıktığını hatırlatan Gergerlioğlu, “Farklı illerdeki insanlar ışınlanmış gibi Ankara Emniyetinde ortaya çıktılar ve bu insanlar tutuklandı şu anda 34. Ağır ceza Mahkemesinde yargılanıyorlar MİT mahkemelerinin yapıldığı bir mahkeme burası. Bu duruşmalara ne insan hakları derneği yetkilileri alınıyor ne milletvekilleri alınıyor geçen Sayın Tanrıkulu gitmiş oda alınmadı ben de alınmadım.  İnanılmaz bir uygulama devam ediyor” dedi.

Gergerlioğlu’nun konuşması sürerken Oktay, “Bu şeylerin tamamını reddediyorum” dedi. 

Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Birleşmiş Milletler'e de konuyla ilgili cevap verilmediğini söyleyen Gergerlioğlu’nun mikrofonu aniden kapatıldı. Mikrofonun tekrar açılmasının ardından konuşmasına devam eden Gergerlioğlu, “Ulusal mekanizmaların hiçbiri cevap vermedi.Savcılıklara gittiler, elleri boş döndüler. Emniyet Müdürlüğü'ne gittiler hiçbir araştırma açıklama yapmadı. Defalarca soru önergesi verdim. Bakın sadece size Cumhurbaşkanlığı makamına üç yüzden fazla soru önergesi verdim en fazla yüzde onunu cevapladınız. Cevap vermiyorsunuz belki de cevap veremiyorsunuz. Diğer bakanlıklar da aynı şekilde,  bir hukuk devleti böyle olmaz. Ulusal mekanizmalar iflas etti, uluslararası mekanizmalara da cevap verilmedi. Bunları birebir takip ettim” dedi.