Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, odağında HDP milletvekillerinin bulunduğu fezlekeleri bulunan vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını sağlayan düzenlemeyi onayladı.

SÜREÇ

Meclis’te kabul edilen dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifine ilişkin yasal süreç Erdoğan’ın bugün onaylamasıyla noktalandı. Erdoğan’ın onaylamasının ardından değişiklik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Sürecin tamamlanmasıyla milletvekilleri hakkında işledikleri iddia edilen suçtan dolayı soruşturma yapan savcılar, dokunulmazlığın kaldırılması istemini içeren bir fezleke (kısa karar, özet yazı) hazırlayarak Başbakanlığa gönderebilecek.

Fezleke, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı'ndaki teknik değerlendirmenin ardından gereği yapılmak üzere TBMM'ye gönderilecek.

TBMM Başkanlığı, fezlekeyi, Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'na sevk edecek. Komisyon, ilgili milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına hükmederse, fezleke eşliğindeki raporunu TBMM Genel Kurulu'na gönderecek. Rapor 10 gün içinde Genel Kurul'da okunacak, itiraz edilmezse ve/veya itiraz reddedilirse kesinleşecek. Suçlanan milletvekili Genel Kurul'da savunma yapabilecek.

Bu aşamaların ardından Genel Kurul'da yapılan ve özel bir çoğunluk aranmayan oylamada çoğunluğun oyu fezleke doğrultusunda olursa milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılacak. Anayasanın 83. maddesine göre, siyasi parti grupları, dokunulmazlık oylaması konusunda görüşme yapamıyor, karar alamayacak.

Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin, milletvekilliği devam edecek. Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanabilecek. Anayasanın 83. maddesi uyarınca dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili yargılandığı sırada seçimler yenileniyor ve yeniden milletvekili seçilirse, yargılama için tekrar kazanılan dokunulmazlığın tekrar kaldırılması gerekiyor.

Milletvekilliğinin sona ermesi, anayasanın "Milletvekilliğinin düşmesi" başlıklı 84. maddesinde düzenleniyor. Devamsızlık, milletvekilliğiyle bağdaşmayan işler gibi hâllerde milletvekilliğinin düşmesini de düzenleyen 84. madde, Erdoğan'ın işaret ettiği 14. madde bağlamındaki yargılamalarda kesinleşmiş hüküm arıyor. 84. madde bu konuda, "Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur" hükmünü taşıyor. Buna göre, dokunulmazlığı kaldırılarak yargılandıktan sonra yerel mahkemede hüküm giyen ve hakkındaki bu karar temyiz aşamasında (Yargıtay) kesinleşenlerin milletvekilliği, Anayasa Mahkemesi de itirazı reddetmişse, kesinleşmiş yargı kararının TBMM Genel Kurulu'na bildirilmesiyle düşecek.

Dokunulmazlığı kaldırılan veya TBMM üyeliği düşürülen milletvekili veya başkaları, bu kararlara Anayasa Mahkemesi nezdinde 7 gün içinde itiraz edebilecek. Anayasa Mahkemesi bu itirazları 15 gün içinde kesin karara bağlıyor.

Kaynak: T24