Selahattin Demirtaş, Türkiye'deki Kürt siyasi hareketinin en önemli isimlerinden. Aynı zamanda da, Cumhurbaşkanlığı Köşkü için yarışacak adaylar arasındaki en genç olanı.

1973, Elazığ/Palu doğumlu Demirtaş, çocukluk yıllarını Diyarbakır'da geçirdi. Ebeveynlerinin kendi aralarında Zazaca konuşmasına rağmen, kendisine ve kardeşlerine öğretmediklerini çeşitli röportajlarda anlatan Demirtaş, yine kendi deyimiyle, Kürt kimliği ile Diyarbakır'da, lise yıllarında tanıştı.

Demirtaş'ı aktif siyasete taşıyan ise, 1991'de gerçekleşen bir faili meçhul cinayet oldu; 1991'de Kürt hareketini temsil eden Halkın Emek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın öldürüldü. Cenaze törenine çok sayıda kişi katıldı. Katılanlardan biri de Selahattin Demirtaş idi.

O cenaze töreninde yaşananlar, Demirtaş'ın hayatını değiştirdi; törene katılanların üzerine ateş açılması üzerine, Demirtaş da, Kürt hareketinde aktif olmaya karar verdi. Kendi deyimiyle, dağa çıkmak ile okumak arasında bir tercihle karşı karşıya kaldı. Okumayı, dağa çıkmak yerine, siyaseti seçti. Ankara Üniversitesi hukuk Fakültesini bitirdi. Avukat oldu.

Diyarbakır'a dönüşünde, bir yandan avukatlık yaparken, diğer taraftan da Osman Baydemir'in Başkanlığını yaptığı İnsan Hakları Derneği'nde aktif olarak çalışan Demirtaş, daha sonra Derneğin Diyarbakır şube başkanlığını da üstlendi. Sadece İHD'de değil, diğer benzer örgütlerde de aktif görev aldı. Uluslararası Af Örgütü Diyarbakır Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın da kurucuları arasında yer aldı.

Demirtaş, aktif siyasete ise 2007 yılında girdi. Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili adayı oldu ve seçildi. 34 yaşında milletvekili oldu. Seçildikten sonra, Demokratik Toplum Partisi'ne katıldı. DTP'nin TBMM'de kurduğu grubun başkanvekilliğini üstlendi.

Demirtaş, DTP'nin Meclis Grup Başkanvekilliğini yürütürken, ağabeyi Nurettin Demirtaş da, DTP Genel Başkanlığı'nı üstlendi.
Anayasa Mahkemesi'nin DTP'nin kapatılmasına karar vermesinin ardından, aynı hareket bu kez Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) adı altında örgütlendi. Ve Demirtaş, Gültan Kışanak ile birlikte BDP'nin eş başkanlığını üstlendi. Demirtaş, 11 Haziran 2011 tarihli genel seçimlerinde Hakkari'den aday oldu ve seçildi.

2012 yılında başlayan çözüm süreci çerçevesinde, İmralı'da hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'a BDP heyetlerinin ziyaretlerinin önü açıldı. Demirtaş, Öcalan'ın ilk ziyaretçileri arasında yer aldı.

BDP, bir bölge hareketi olmaktan çıkıp "Türkiye hareketi" olmak üzere, yeniden örgütlenme kararı alınca, ortaya Halkların Demokratik Partisi çıktı. Ve Demirtaş, 22 Haziran 2014'te HDP kongresinde Figen Yüksekdağ ile birlikte, DHP eş başkanı seçildi.

HDP, Cumhurbaşkanlığı adaylığı için sürenin bitmesine günler kala, adayını resmen açıkladı. Ve Demirtaş, seçilmesi halinde, Çankaya'ya çıkacak 11. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olmak üzere resmen HDP tarafından aday ilan edildi.