AK Parti ve MHP’de genel başkanların yerel seçim yolunda önce dağıtıp sonra yeniden kurdukları ittifakta gözler küçük ortağa verilecek illere çevrildi.

Hükümete yakın gazetelerde bugün çıkan kulis haberlerine göre pazarlık Osmaniye merkezli olarak sürüyor. Buna göre AK Parti MHP’ye sadece Osmaniye’yi ya da Osmaniye, Adana ve Mersin’i bırakmayı tartışıyor.

Her iki parti birbirlerine ‘aday dayatması’ yapmayacak ve kim aday gösterilirse gösterilsin, diğer parti itiraz etmeyecek. MHP Genel Başkanı Bahçeli de, bunun işaretini hafta sonu yaptığı açıklamada, “AK Parti’nin adayları kim olursa olsun, Ankara, İstanbul ve İzmir’de şehirde desteğimiz tam olacaktır” sözleri ile vermişti. Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun bugün yayınlanan haberine göre ise AK Parti yöneticileri de, “Biz MHP’nin çıkardığı adaylara karışmayacağız, onlar da bizimkine. Karşılıklı fedakârlık ve centilmenlik olacak. Doğal olarak AK Parti’nin aday çıkarmaması gündeme gelecek ama bu dar kapsamlı olacak. İl düzeyinde de ilçe düzeyinde de fedakârlık yapacağımız yerler var. Yapacağımız iş birliği bazı bölgelerde rahat bir seçim dönemi geçirmesini sağlayacaktır” diyor.

YA ÜÇ İL YA SADECE OSMANİYE!

Kayaoğlu’nun haberinde pazarlığın durumuna ilişkin olarak ‘kulislerde’ Adana, Osmaniye ve Mersin’de AK Parti’nin aday çıkarmayarak MHP’yi destekleyebileceğinin konuşulduğu ancak bunun ‘Osmaniye ile sınırlı’ da kalabileceği ifade edildi.

Yine aynı çerçevede Ankara ve İstanbul’un bazı ilçelerinde MHP adayının desteklenmesinin de gündeme gelebileceği belirtildi. Durumun netleşmesi ise AK Parti’nin MHP’ye vereceği il veya iller Erdoğan’ın yurtdışı gezisi dönüşünde belli olacak. Yerel seçim gündeminin başlangıcında MHP ile ittifakın bozulmasına giden süreci AK Parti, ’81 ilde aday göstermezsek Türkiye partisi olma iddiamızı yitiririz’ şeklinde açıklamıştı.