AKP ve MHP’nin baroların yapısını değiştirmeyi hedeflediği “çoklu baro” teklifinin Genel Kurul görüşmeleri başlıyor.

Bugünkü görüşmelerde iki bölüm ve 28 maddeden oluşan teklifin geneli üzerinde konuşmalar yapılacak.

HDP milletvekilleri tekliği protesto etmek için Genel Kurul’a, baroların “savunma yürüyüşü” eylemi ve bu eyleme dönük polis saldırısını içeren fotoğraflarla gelerek, teklifi protesto etti.

Beştaş ve HDP’li milletvekilleri ayağa kalkarak ellerinde baroların savunma yürüyüşü ve yürüyüşe dönük polis saldırısını içeren fotoları kaldırdı. HDP’liler hep bir ağızdan, Fransız filozof Molier’in  “Görevimizi yaparken kimseye, ne müvekkile, ne hakime, hele ne iktidara tabiyiz. Bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiçbir hiyerarşik üst de tanımıyoruz. En kıdemsizin en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar tarih boyu köle kullanmadılar ama hiçbir zaman efendileri de olmadı” ifadelerini, yüksek sesle okudu.

Bu sırada Meclis Başkanvekili Celal Adan, protestoya sözlü müdahale ederek, mikrofonları kapattı. Oturuma 5 dakika ara verdi.

Parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Barolarla ilgili kanun teklif ile ilgili konuştu.

Erkek, "Bu teklifi derhal geri çekmelisiniz. Cumhur İttifakı'na, Türkiye'yi yönetenlere sesleniyoruz; bu teklifi geri çekin. Çünkü bu teklif tarihe ihanettir, adalete ihanettir ve bu memlekete ihanettir" dedi.

Baro başkanlarının Adalet Komisyonuna davet edilerek dinlenmediğini belirten Erkek "Diyorlar ki 'biz davet ettik, gelmediler.' Hayır davet etmediniz, biz onların yanındaydık. '3 baro başkanı gelsin 5'şer dakika konuşsun', lütufta bulunuyorlar. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Çankaya kapısında bekleyen 50 tane bora başkanını misafir edip ağırlayamıyor mu?" diye sordu.

Muharrem Erkek, "Adalet Komisyonu'nda da uzun uzun tartıştık, tarihe not düştük. Yine söylüyoruz bu teklif, bu ucube teklif savunmayı alçaltır" ifadesini kullandı.

AKP’Lİ TURAN REFORM OLDUĞUNU SAVUNDU

"Çoklu baro" teklifinin TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri öncesi Meclis bahçesinde bir açıklama yapan AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan “Çoklu baro değil reform paketi... Yeni uygulamayla baro başkanları eşit temsil edilecek” dedi.

Turan şöyle devam etti:

"Baroların bölünme hakkı var, zorunluluk yok. Barolara sorulmadı iddiası külliyen yalan. Davetli olmadıkları halde kapıya gelip eylem yaptılar. Konuyla ilgili tüm partileri de dinlemeye hazırız Düzenleme geçerse barolar marjinalleşirmiş! Zaten marjinal değil mi? Daha ne kadar marjinal olacak? Bu kanun geçtiğinde PKK, FETÖ baro kurarlarmış, kursunlar arkadaş. Bu kanun çerçevesinde suç işleyen cezasını çekecek. Şu anda marjinal olduğunu düşündüğümüz baro başkanlarının ahlaki ve siyasi sicillerine baktığımızda “Başörtülü avukat yemin edemez” dediğini biliyoruz.

Kaynak: Evrensel