'Egeliyim zeybek de oynarım'

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Diyarbakır ziyaretinde poşu takarak halay çekmesini “O zaman İzmir’de de zeybek oynasın” sözleriyle değerlendiren İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’a “Ben Egeliyim, zeybeği de gayet iyi oynarım. Ama Diyarbakır da benim vatanım, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ili. Orada nasıl halay oynarsam Ege’de de zeybek oynarım. Böyle bir ayrımcılığı açıkçası ben yadırgadım” sözleriyle yanıt verdi.

Boyner, Ceza Muhakemeleri Kanunu’ndaki tutukluluk sürelerini düzenleyen maddenin yürürlüğe girmesiyle yaşanan tahliyeleri de değerlendirirken yargıda ciddi bir reforma ihtiyaç olduğunu, TÜSİAD’ın bu konuda 1998’de hazırladığı raporu bu yıl içinde güncelleyeceklerini belirtti.

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Diyarbakır ziyaretinde poşu takarak halay çekmesini “O zaman İzmir’de de zeybek oynasın” sözleriyle değerlendiren İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’a “Ben Egeliyim, zeybeği de gayet iyi oynarım. Ama Diyarbakır da benim vatanım, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ili. Orada nasıl halay oynarsam Ege’de de zeybek oynarım. Böyle bir ayrımcılığı açıkçası ben yadırgadım” sözleriyle yanıt verdi.

Boyner ve beraberindeki heyet, siyasi partilerle yaptıkları görüşme kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren görüşmenin ardından Boyner, görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı. Boyner, TÜSİAD’ın 40. yıl faaliyetlerine parti genel başkanlarını davet etmek, seçim bildirgelerini kendileriyle paylaşmalarını sağlamak ve beklentilerini iletmek için siyasi partileri ziyaret ettiklerini, CHP’nin yeni yönetimiyle de tanışma fırsatı bulduklarını belirtti.

Boyner, “Siyasi partilere hangi beklentilerinizi iletiyorsunuz?” sorusu üzerine Türkiye’deki demokratikleşme sürecinin devam etmesi ile dünyadaki değişen ekonomik düzende Türkiye’nin sürekli istihdam yaratan bir büyüme modeline geçmesi olmak üzere iki ana eksendeki görüşlerini partilerle paylaştıklarını bildirdi. Tüm siyasi partilere 1 Mart’a kadar bir kılavuz yollamayı öngördüklerini açıklayan Boyner, bu kılavuzda Türkiye’nin sorunlarına TÜSİAD’ın çözüm önerilerinin yer alacağını söyledi.

-“YARGININ REFORMDAN GEÇMESİ GEREKİYOR”-

Boyner, Ceza Muhakemeleri Kanunu’ndaki tutukluluk sürelerini düzenleyen maddenin yürürlüğe girmesiyle yaşanan tahliyeleri de değerlendirdi. TÜSİAD’ın 1998’de hazırladığı bir yargı reformu raporu olduğunu ve bu yıl içinde bu raporu güncelleyeceklerini belirten Boyner, “Şurası artık çok ortada ki Türkiye’de yargının gerçekten sadece yargıya bakış, tarafsızlık ve bağımsızlık değil, aynı zamanda kapasitesiyle, yapısıyla bir reformdan geçmesi gerekiyor. Çünkü gerçekten de vatandaşa kaliteli yargı hizmeti verilemiyor. Bunun için de zannediyorum bu konunun tüm taraflarının bir araya gelip çalışması lazım. Tüm siyasi partilerin ve yargının birlikte bu konunun üzerinde durması gerekiyor. Adaletin daha kısa zamanda yerini bulması çok önemli. Bunun için de ne gerekliyse görev bölümünün yapılıp bu reformun yapılması gerekiyor” diye konuştu.

-“SANAT VE SİYASET İÇ İÇE OLMAMALI”-

Boyner, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu’nun alkol kullanımı ve satışını sınırlandıran düzenlemesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine “Genel olarak biz aslında Türkiye’yi yasaklarla bağdaştırmak istemiyoruz. Yasaklarla çözmeyelim sorunlarımızı, özgürleşerek, konuşarak çözelim istiyoruz” dedi. Boyner, yönetmeliği inceleme aşamasında olduklarını, incelemelerini tamamlamalarının ardından görüş verebileceğini ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kars’taki İnsanlık Anıtı’nı “ucube” olarak nitelendirmesine ilişkin değerlendirmesi sorulan Boyner, “Zevkler ve renkler tartışılmaz. Sanat ve siyaset içiçe olmamalıdır diye düşünüyorum. Daha fazla bir şey söylemeyceğim” dedi. Boyner, bir gazetecinin “Yıkılması konusunda Sayın Başbakan’ın bir talebi oldu, aslında sıkıntı zevklerden ziyade o yıkma talebinden doğdu” demesi üzerine “Söylediğim gibi, sanat ve siyasetin içiçe olmaması bence çok önemli, sanat bambaşka bir olgu” diye konuştu.

-“DİYARBAKIR’DA NASIL HALAY OYNARSAM EGE’DE DE ZEYBEK OYNARIM”-

Boyner, Diyarbakır ziyaretinde poşu takarak halay çekmesini “O zaman İzmir’de de zeybek oynasın” sözleriyle yorumlayan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’a da yanıt verdi. Demirtaş’a saygı duyduğunu ve bu değerlendirmesinden dolayı üzüldüğünü belirten Boyner, şöyle konuştu:

“Kendi de Türkiye’nin dört bir yanında çeşitli toplantılara gidiyor. Gayet iyi bilir ki bu tip çok sayıda iş adamının, iş kadınının olduğu, Türkiye’nin dört bir yanından insanların geldiği toplantılarda zaman zaman halay da çekilir, şarkı da söylenir. O ortamda da bu çok doğaldır. Ben Egeliyim, zeybeği de gayet iyi oynarım. Ama Diyarbakır da benim vatanım, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ili. Orada nasıl halay oynarsam Ege’de de zeybek oynarım. Böyle bir ayrımcılığı açıkçası ben yadırgadım.”