KESK, TMMOB, TTB ve İHD başkanları ile birlikte Cizre’ye giden DİSK Başkanı Kani Beko, “Operasyonları yapanlar hızını alamamış, sokaklardaki kedileri, havadaki güvercinleri de vurmuşlar” dedi.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve İHD başkanları 21 kişinin öldüğü Cizre’ye giderek halkla görüştü. DİSK Başkanı Kani Beko, Cizre izlenimlerini Cumhuriyet’e anlattı. Cizre’de 500’e yakın kişiyle görüştüğünü belirten Beko, ilçenin tam bir savaş alanına döndüğünü, insanların canlarını kurtarmak için evlerin duvarlarına açtıkları deliklerden komşularına kaçtıklarını anlattı.

Beko, “Operasyonları yapanlar hızını alamamış, sokaklardaki kedileri de, havadaki güvercinleri de vurmuşlar. Maalesef bunları da gördüm. Evlerin duvarlarındaki klimaların motorları bile paramparça edilmiş. Cizre çok kötü durumda. Televizyonlarda görüldüğü gibi değil. Eğer bir çözüm olacaksa mutlaka Cizre’ye, Hâkkari’ye gidip sorunları yerinde dinlemek lazım” dedi. İnsanlarla konuştuklarını, onlara düşüncelerini sorduklarını belirten Beko, şöyle devam etti:

“Halkın hemen hemen tamamı bize şunu anlattı: ‘7 Haziran’da AKP’ye oy vermedik, Erdoğan’ı başkan yaptırmayacağız diye’ çalışmalar yaptık. Sonrasında bize karşı savaş açıldı. Bu şekilde bize bedel ödetiyorlar.”

Beko, bir an önce silahlar susmazsa önümüzdeki dönemde oralarda daha çok insanın öleceğine dikkat çekti. Askerlerin, polislerin, orada yaşayan halkın ölmemesi için bir an önce kalıcı barışın sağlanması gerektiğine işaret eden Beko, “Kalıcı barış için de ellerin mutlaka tetikten çekilmesi lazım. Savaşın olduğu yerde barış konuşulamaz” dedi. Beko, Cumhurbaşkanının da başbakanın da herkesin barış dilini konuşması gerektiğini söyledi.

Kendisine aktarılan bir bilgiyi de paylaşan Beko, “Cizre’de uzun saçlı, sakallı, uzun namlulu silahları olan ve aralarında Arapça konuşan, IŞİD militanlarına benzeyen, onlar gibi davranan bazı kişiler görülmüş. Bu kişiler ateş de etmiş. Cizreliler bu kişilerin IŞİD militanları olduklarını söyledi. ‘Hepiniz Ermenisiniz, hepinizi öldüreceğiz’ sloganları atılmış. Bunlar mutlaka soruşturmalı” dedi.

RAPOR ITUC’A SUNULACAK        

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve İHD olarak izlenimlerini rapor haline getireceklerini belirten Beko, hazırlayacakları bu raporu Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) Paris’te yapılacak genel kuruluna da sunacaklarını söyledi. Beko, raporun Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’na (ETUC) da iletileceğini bildirdi.

EMEK, BARIŞ VE DEMOKRASİ MİTİNGİ     

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB 10 Ekim cumartesi günü Ankara Sıhhıye Meydanı’nda, “Savaşa inat, barış hemen şimdi” sloganı ile “Emek, Barış, Demokrasi” mitingi gerçekleştirecek. DİSK Başkanı Beko, “Gece başımızı yastığa koyduğumuz zaman ülkenin gidişinden rahatsız oluyoruz. Bu akan kanın ve gözyaşının durması için bizim de bir şeyler yapmamız gerekiyor. ‘Savaşa inat, barış hemen şimdi’ sloganları ile yüzbinlerce barışsever alanlara çıkacağız” diye konuştu. (Cumhuriyet)