Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İsviçre’nin Davos kentinde devam eden 48. Dünya Ekonomik Forumu’nda açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin saldırgan askeri eylemlerde bulunduğunu savunan, “Avrupalı partnerlerinin Türkiye gibi ‘agresif komşularla’ yaşanan zorlukları her zaman takdir etmediğini” söyledi.

‘SALDIRGAN ASKERİ EYLEMLERDE BULUNUYORLAR’

Bianet’in Reuters’dan aktardığına göre, 2015’in başında iktidara gelen Çipras, Yunanistan’ın zor bir döneminde yönetimi ellerine aldıklarını belirterek, sadece borç ve mültecilere ilişkin değil aynı zamanda ‘bazen Ege’de tahmin edilemez saldırgan askeri eylemlerde bulunan agresif bir komşu olan Türkiye ile de uğraştıklarını’ kaydetti.

‘AGRESİFLİK KARŞISINDA NE YAPACAĞIMIZA KARAR VERMELİYİZ’

Çipras, iki ülke arasında Mart 2016’da yapılan ve mülteci akışının hızını kesmeyi amaçlayan anlaşmaya da değindi.

İnsan hakları örgütlerinin eleştirdiği anlaşmayı ‘zor ancak gerekli’ diye niteleyen Çipras, Yunanistan’ın binlerce mülteci başvurusunu değerlendirdiği anlaşmanın uygulanması sırasında, uluslararası hukukun ihlal edilmemesinin sağlandığını ve ulusal çıkarların korunduğunu savundu.

Ancak Çipras ‘Türkiye’nin mülteci anlaşması konusundaki fikrini her an değiştirebileceğine’ ilişkin bir yoruma verdiği yanıtta, “Aynı zamanda Türkiye’nin bu agresif davranışı karşısında ne yapacağımıza da karar vermeliyiz. Lüksemburg ya da Hollanda gibi ülkelerde yaşayanlar için agresif olmak kolay çünkü komşuları Belçika ya da Lüksemburg, Türkiye değil. Ancak bizim için hiç kolay değil” ifadelerini kullandı.

Çipras’ın açıklamalarının ardından Sputnik'e konuşan SYRIZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek,Kısa bir süre önce Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan'a gerçekleştirdiği ziyaretin olumlu geçtiğini savundu.

 Zeybek "Selanik-İzmir feribot hattı ve ticari anlaşmaların imzalandığı ve tarafların memnun olduğu bir görüşmeydi. Taraflar iyi ilişkilerden yana olduklarını vurguladı. Yunanistan her zaman farklı bir gözle Türkiye'ye bakmakta ve iyi ilişkilerden yana" ifadelerini kullandı.

Zeybek "Benim anladığım kadarıyla, Yunanistan Türkiye'yle iyi ilişkilerden yana. Tabii ki, Sayın Cumhurbaşkanımızın Celal Bayar'dan sonra, cumhurbaşkanı sıfatıyla Yunanistan'ı ziyaret etmesi hem Yunanistan hem de ülkedeki azınlıklar için çok önemli. Bölgedeki iş birliği iki taraf için de çok önemli. Zaten halihazırda göçmen krizinde de tüm yükü başta Türkiye sonra Yunanistan çekiyor; Avrupa ise bu konuya hep kayıtsız kaldı ve verdiği sözleri tutmadı" dedi.

İki ülke arasındaki temasların artarak devam etmesinin gereğini savunan Zeybek "Sorunların çözülmesi için görüşme şart. Her iki ülkede de çözüm isteyen hükümetlerin varlığına inanıyorum. Yunanistan hükümeti diyalogdan yana tavır aldı; keza Türkiye de. Sorunların olmadığını söylemek doğru olmaz. Ama bu sorunların üzerinden konuşarak aşırı milliyetçiliğe fırsat vermemek gerek. Yoksa sorunlar çözülmez" diye ekledi.

Kaynak: Bianet/Sputnik