Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'tan Heybeliada'daki ruhban okulunun açılması için çağrı geldi.

Türkiye ziyareti kapsamında 1971 yılından bu yana kapalı olan okulu ziyaret eden Çipras, ruhban okulunun açılmasının Yunanları ve Türkleri bir araya getireceğini söyledi.

Okulu ziyaret eden ilk Yunan Başbakanı olan Çipras, "Bu koridorlarda tekrar mutlu öğrenci kahkahalarının yankılanacağı günlerin yakın oluğuna inanmak istiyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın eşliğinde okulu ziyaret eden Çipras, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönettiği ayine de katıldı.

Fransız haber ajansı AFP Çipras'ın "Bir sonraki gelişimde umarım okulu Erdoğan'la birlikte açacağız" dediğini duyurdu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı açıklamalarda Atina'nın Yunanistan'daki Müslüman azınlığın haklarını artırmak için adım atması durumunda okulun tekrar açılabileceğini söylemişti.

Ortodoks din adamlarını yetiştirmek için Heybeliada'da kurulan ruhban okulu 1971'de Türkiye ve Yunanistan arasında Kıbrıs konusundaki anlaşmazlık döneminde kapatılmıştı.

Çipras, İstanbul'da Bizans döneminde kilise olarak inşa edilen Aya Sofya Müzesi'ni de ziyaret etti. Çipras, İstanbul temasları öncesi dün Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmüştü.