Çingene ve Roman Dernekleri temsilcileri yeni Anayasa sürecine katılarak, taleplerini Meclis Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu’na sundu. İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, kendilerine Çingene denmesini isteyerek, “Roman” isminin sonradan türetildiğini söyledi.

 

Roman temsilcilerinden Mualla Kurt ise, yapılan açılımların tamamlanmamasından şikayet etti. Kurt, açılımlarla kanunlar önünde tüm vatandaşlarla eşit olduklarını ancak insanların kafasında bu eşitliğin yer almadığını anlatarak, Çingenelerle ilgili eylem planı yapılmasını istedi. Kurt, Çingene kültürünün birlikte yaşamı gerektirdiğini söyleyerek, "TOKİ'nin kentsel dönüşüm uygulamaları ve Büyükşehir Belediye Yasası çingenelerin kültürel dokusunu ve sosyal yapısını tehdit ediyor. Savunma refleksleri gelişmemiş, hak arama bilinci oturmamış Çingeneler yerinden ediliyor" dedi. Kurt, “Apartmanlar bizim kültürümüzü yok ediyor. Bizim yan yana yaşamamız lazım” dedi.

 

Çingeneler taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

 

* Kültürel haklarımız her alanda korunması ve uygulanmasının kanun ve yönetmelikler ile denetlenmesi ve desteklenmesi,

 

* Eğitim öğretim haklarımızın her alanda korunması, uygulanması kanun ve yönetmelikler ile desteklenmesi ve denetlenmesi,

 

* Barınma haklarımızın her alanda korunması,

 

* Çingeneleri eşit yurttaş yapacak pozitif ayrımcılık gerektiren koruma tedbirleri alınması,

 

* Kurucu unsur olarak bu ülkenin taşında toprağında emeği olan bir halk olarak tanınması ve koruma altına alınması”

 

KAPLAN'DAN ROMANLARA DESTEK

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, “eşit vatandaş olmak istiyoruz” talebinde bulunan Roman derneklerine, “Anayasa yapılma, yazılma sürecinde de sizlerin sözcüsü olacağımızı, taleplerinizi seslendireceğimizi ifade etmek isterim” dedi.

 

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, TBMM’de, Roman derneklerini kabul etti.

 

İzmir Romanlar Dernek Başkanı Abdullah Cıstır, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na "yeni anayasadan ne beklediklerini" ifade ettiklerini söyledi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sundukları dosyayı Kaplan’a da veren Cıstır, “Aynı engellilere, aynı kadınlara, aynı yaşlılara olduğu üzere koruyucu tedbirlerle eşit vatandaşlık statüsü istediğimizi ifade ediyoruz” dedi.

 

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da, “Bizim ülkemizin bütün insanlarını eşit ve özgür birer yurttaş olarak onurlu bir yaşam düzeyinde her türlü ayrımcılıktan ve baskıdan uzak yaşamasını sağlamak gibi çok ciddi projelerimiz var. Anayasa yapılma, yazılma sürecinde de sizlerin sözcüsü olacağımızı, taleplerinizi seslendireceğimizi ifade etmek isterim” diye konuştu.

 

İzmir Romanlar Dernek Başkanı Abdullah Cıstır, kabulden önce basın mensuplarının sorularını yanıtladı. “Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nu ziyaret ettiniz, ne istiyorsunuz?” sorusuna da Cıstır, “Eşitlik, vatandaş eşitliğimizi net olarak pozitif ayrımcılığı, olumlu yöntemler geliştirilmesini, eşit vatandaş olmak istediğimizi ifade ettik” dedi.