Geçtiğimiz günlerde İşçi Partisi öncülüğünde yapılan Milli Merkez Kurultayı’na, Hüsamettin Cindoruk ve Ufuk Söylemez gibi birçok sağ siyasetçinin yanında CHP’nin ‘ulusalcı’ isimleri Şahin Mengü, Kemal Anadol, İsa Gök, Ali Topuz gibi isimler de katılmıştı.

Sağ kanadın ataklarına sol kanattan cevap da gecikmemişti. CHP'nin yenilikçileri de sol-sosyalist isimlerle birlikte 'Barış için demokrasi' bildirisine imza attı. İmzacılar arasında CHP’nin 'yenilikçi' milletvekilleri Hüseyin Aygün, Sezgin Tanrıkulu, Binnaz Toprak, Rıza Türmen, Veli Ağbaba gibi çok sayıda CHP'linin isimlerinin yer alması dikkat çekmişti.

'ULUSALCI' VEKİLLERDEN İLGİNÇ TAVIR

CHP'nin ''ulusalcı'' olarak nitelendirilen milletvekilleri, 19 Mayıs'ta düzenlenecek etkinliği CHP ile kutlamama kararı aldı. 'Ulusalcılar' partilerinin Tandoğan'da düzenlediği etkinlik yerine İşçi Partisi destekli Cumhuriyet ve Emek Birlikteliği'nin Sıhhiye'deki kutlamalarına katılacak.

Aralarında CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan'ın da yer aldığı vekiller, yurtaşları CHP Ankara İl Başkanlığı'nın Tandoğan'da düzenleyeceği etkinlik yerine, başka bir alandaki kutlamaya; Sıhhiye'ye davet etti.

www.gercekgundem.com'un edindiği bilgiye göre, Emine Ülker Tarhan, Dilek Akagün Yılmaz, Şevki Kulkuloğlu, Ali Rıza Öztürk, Ahmet Topbaş, Ali Haydar Öner, Refik Eryılmaz, Gürkut Acar ve İsa Gök, CHP Ankara İl Başkanlığı'nın 19 Mayıs kutlaması törenine katılmayacak.

'SOL'DA YENİ İTTİFAK MI VAR?

CHP'nin sol kanadının ise ÖDP ve Halkevleri'yle bir ittifak arayışında olduğu iddiaları gündeme geldi. ÖDP ve Halkevleri ise, CHP'nin sol kanadı ile ittifak arayışı olmadığını, 'barış için sol merkez' oluşturulması gayretleri olduğunu açıkladı.

Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre CHP’de “Barış İçin Demokrasi” adlı bildiriye imza atan sol kanadın, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Halkevleri ile ortaklaşma girişimi iddiası, sosyalist camiada yankı buldu.

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ve Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, CHP’lilerle bir ittifaklarının söz konusu olmadığını fakat “barış” konusunda sosyaldemokratları da içine alan bir sol merkez ve seçeneğin inşası için çabaladıklarını, bu yönde girişimlerin sürdüğünü açıkladı. Bu arada, “barış için sol merkez”e yönelik ikinci toplantı bugün yapılıyor.

CHP’li 15 milletvekilinin imzaladığı, “Barış İçin Demokrasi” bildirisinin yankıları sürerken parti içindeki ulusalcı kanat da karşı girişim başlatmıştı. İstanbul Milletvekili Nur Serter öncülüğündeki altı milletvekili, partinin sol kanadını suçlamıştı. Sol kanat ise ulusalcı tepkiye yeni bir adım atarak, karşılık verdi. Anadolu’ya açılarak il il toplantılar düzenleme kararı veren sol kanat, ilk toplantıyı 21 Mayıs’ta Ankara’da İnşaat Mühendisleri Odası’nda yapıyor. Sosyaldemokrat ve sosyalist tabanı yan yana getirmeyi hedefleyen ilk toplantıda, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, Galatasaray Üniversitesi’nden Mehmet Karlı ve Özgür Mumcu konuşmacı olarak yer alacak. Moderatörlüğü CHP’li Yıldırım Kaya yapacak.

“Barış İçin Demokrasi“ bildirisini hazırlayan Mehmet Karlı, sosyaldemokratlarla sosyalistlerin tabanda buluşmasını hedeflediklerini vurguluyor. ÖDP ve Halkevleri’nin yanı sıra başkaca sosyalist gruplarla da temasta olduklarını ifade eden Karlı, “Bildiride ifade ettiğimiz barışa ilişkin görüşümüzü yayma, demokrasi için gerekli adımların atılması yönünde hükümete basınç uygulama amacındayız. Türkiye’nin birçok ilinden davet alıyoruz. Bu ülkeye barış gelecekse demokrasiyle gelecek diye düşünüyoruz” dedi.

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ise CHP’li sol kanatla herhangi bir ittifaklarının bulunmadığını, toplantılar dizisinde yer almadıklarını açıkladı. Fakat “barış” konusunda “süreci tümden reddeden ulusalcı veya tümden onaylayan liberal seçeneklerin” dışında bir sol seçenek kurmak istediklerini, bu yönde parti olarak Halkevleri ile birlikte girişimlerinin sürdüğünü ifade etti. Sosyaldemokratları, Alevi ve emek örgütlerini de içine alan girişim tarafından, CHP’li sol kanatla da görüşüldüğünü belirten Taş, bir sol seçenek oluşturmayı hedeflediklerini kaydediyor.

Oya Ersoy da CHP ve ÖDP ile “siyasal ittifak ve ortak siyasi çalışma” yapmadıklarını, katıldığı panelin de böyle değerlendirilmemesi gerektiğini ifade ederken, “Halkevleri, Kürt sorununda toplumsal ve demokratik çözüm hedefiyle pratik bir mücadeleyi örgütleme sürecine girmiştir. Bu doğrultuda çeşitli aydınlarla temas içinde ortak bir inisiyatif başlatılmıştır. Halkevleri bu hedefe uygun diğer her türlü çabayı da destekleyecektir” dedi. Ersoy, sosyaldemokratları içeren bir sol seçenek için görüşmelerin sürdüğünü vurguladı.