CHP Genel Başkan Yardımcısı Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, Moskava'da gerçekleşen Suriye toplantısını, ‘Türkiye'nin Suriye politikasını değiştirme' olarak yorumladı.

Yılmaz, Moskova'da gerçekleştirilen üçlü Suriye zirvesini ve yayınlanan ortak bildiriyi Sputnik'ten Yurdagül Şimşek'e değerlendirdi.

İlk defa Türkiye'nin, Rusya ve İran ile dolayısıyla da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile çalışacağını açıkça ortaya koymuş olduğunu kaydeden Yılmaz, "Esed, tekrar AKP'de Esad'laşıyor" dedi.

Yılmaz, sahada da IŞİD'in alanın daraldığını, Esad'ın alanı genişlediğini, muhaliflerin çekildiğini vurgularken, İdlib uyarısında bulundu. "Öncelikle bu tarihi bir dönüm noktasıydı" diyen Yılmaz şöyle konuştu: ‘

"Halep'teki muhaliflerin yenilmesi ve onların oradan çekilmesi ile birlikte Suriye savaşında denklem değişti. AKP'nin zaten Suriye politikasında başarısızlık vardı ve eli zayıfladı iyice. Rus Büyükelçi Karlov'a Ankara'da yapılan saldırıyla birlikte AKP'nin eli çok daha zayıfladı. Moskova'da Suriye politikasını 5-6 yıldır takip ettiği rejim değişikliği politikasından vazgeçmiş oldu."

​‘İLK DEFA TÜRKİYE ESAD İLE ÇALIŞACAĞINI AÇIKÇA ORTAYA KOYDU'

"Moskova'daki bildiride Suriye'nin toprak bütünlüğüne atıf yapılıyor. Bu zaten vardı. Yalnız ilk defa Türkiye, Rusya ve İran ile dolayısıyla da Esad ile çalışacağını açıkça ortaya koymuş oldu. Bu önemli.

İkincisi; format değişiyor, eskiden Cenevre'de yapılan görüşmelerde Uluslararası Suriye Grubu'nun iki eş başkanı Rusya ve ABD bu süreci götürüyordu. Obama yönetimi Suriye dosyasını elinden kaçırdı ve bunu Rusya'ya teslim etmiş oldu. ABD'nin Suriye'de önceliği PYD korumacılığından başka bir şey olmadı aslında. Tek yaptıklarının PYD'yi IŞİD'e karşı savaştırıp meşrulaştırmak ve orada başka bir motivasyonun olduğu açıkça görülüyor."

‘SURİYE'DE SİYASİ ÇÖZÜMÜN ŞARTLARI ANCAK BU ŞEKİLDE OLUŞABİLİR'

"Türkiye'de gelinen aşama itibariyle biz hep söylüyorduk, 'Esad rejimi ile bir kontak kurun Şam ile bir irtibat kurun ve Suriye'deki toprak bütünlüğünü destekleyen ülkelerle hareket edin ve güçlerle, bölenlerle değil'. Bu esasen önemli bir gelişme. Umuyorum bu gelişme Astana'daki toplantı ile ileri bir aşamaya geçer. Suriye'de Suriye'nin toprak bütünlüğünü esas alan, Suriye'de bölünmeyi engelleyen, ufalanmayı engelleyen bir yapının tesisi, siyasi bir çözüm sürecinin önü açılmış olur. Zaten Suriye konusu gösterdi ki askeri bir çözümle konu mümkün değil. Farklı güçler var arazide, farklı ülkeler var. Kolay kolay askeri çözümün olması mümkün değil ama siyasi çözümün şartlarının da ancak bu şekilde oluşabileceğini şahsen düşünmek istiyoruz."

‘ABD'NİN TAKINACAĞI TAVIR DA ÖNEMLİ'

Yılmaz, burada ABD'nin takınacağı tavrında önemli olduğunu vurgulayarak, ABD'nin yeni yönetiminin de tekrar süreci etkilemeye, olumlu yönde etkilemeye kalkışması halinde sürecin olumlu sonuçlanabileceğini söyledi.

Yılmaz, "Farklı bir tasarrufa veya engellemeye çalışırsa da farklı bir sonuç çıkar. Dolayısıyla burada esasen Amerikan'ın rolü de son derece önemli" diye konuştu.

Türkiye'nin Suriye politikasını çok ağır bir maliyet ödedikten ve kendilerinin uyarılarından sonra değiştirdiğini kaydeden CHP'li Yılmaz, "Bunu deklare etmediler, etmek de istemediler ama zaten AKP'den biz bir itiraf beklemiyoruz, AKP'nin zig-zagları Türkiye'ye kaybettirdikten sonra olabiliyor. İşte bunu gördük, İsrail'de gördük, Rusya ile ikili ilişkilerde gördük. Şimdi de Suriye ile Esad ile ilgili görüyoruz. Eset tekrar AKP için Esad'laşıyor" diye konuştu.

‘IŞİD'İN ALANI DARALIYOR, ESAD'IN ALANI GENİŞLİYOR'

Yılmaz, Moskova zirvesinde alınan kararların sahada uygulanabilirliği konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, "Sahada zaten bir yapılanma meydana geliyor. IŞİD'in alanı daralıyor, Esad'ın alanı genişliyor, muhalifler çekiliyor, İdlib kalıyor, İdlib'de de siyasi bir şey olacağını tahmin ediyorum, aksi taktirde Halep'teki senaryonun İdlib'te de tekrarlanacağına düşünüyoruz" dedi.

Suriye, İran ve Rusya'nın Halep'e yönelik gerçekleştiği operasyonların bu defa İdlib'e yönebileceğini kaydeden Yılmaz, bunun da esasen Türkiye'yi çok zor durumda bırakacağını kaydetti.

Yılmaz, "Çünkü göç olabilecek ayrıca oradaki cihatçı unsurların Türkiye'ye geçmesi ve burada istikrarsızlık yaratması söz konusu olabilecek. İşte bunlar olmadan, bunlara mahal vermeden buradaki muhalif unsurların Fırat Kalkanı çerçevesinde IŞİD'e karşı değerlendirilmesi, İdlib'le ilgili bir siyasi karara varılmasını ve Suriye'deki toprak bütünlüğünün birleştirecek adımlar atılmasını biz şahsen destekliyoruz" diye konuştu. (Kaynak: Sputnik)