CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Diyarbarkı'ın Silvan İlçesinde polisin attığı gaz bombasının başına isabet etmesi sonucu 10 yaşındaki Mehmet Ezer'in ağır yaralandığını belirterek, "Polise, çocukları hedef gözeterek gaz fişekleriyle vurmaları emri verildiği iddiası doğru mudur?" diye sordu.

Silvan ilçesinde 25 Mart Salı günü polisin gaz fişeğiyle başından vurduğu ve halen yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren 10 yaşındaki Mehmet Ezer'in durumunu TBMM'ye taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

"-Polise, çocukları hedef gözeterek gaz fişekleriyle vurmaları emri verildiği iddiası doğru mudur?

-Mehmet Ezer'i vuran kolluk mensubunun amirlerine, çocukların hedef gözetilerek vurulması konusunda herhangi bir talimat verildiği iddiası doğru mudur? İddia doğru değilse, sorumluların ortaya çıkarılması için başlatılan herhangi bir çalışma var mıdır?

-Mehmet Ezer'in ağır yaralanmasına sebep olan gaz fişeğinin öldürücü olduğu ortadayken, bu uygulamanın halen devam etmesinin gerekçesi nedir?

-Mehmet Ezer'in gaz fişeğiyle vurulması sonrası sorumluların tespit edilmesi için yapılan çalışmalar var mıdır? Varsa nelerdir?

-Uğur Kaymaz'dan Berkin Elvan'a kadar AKP hükümetleri döneminde onlarca çocuk yargısız infaz kurbanı olmuştur. Şu ana kadar herhangi bir infazla ilgili çıkan yargı kararı var mıdır?

-İnfaz edilen çocukların uzayan dava süreçleri ile ilgili AKP Hükümetinin herhangi bir girişimi var mıdır? Varsa nedir?

-Mart 2006'da Diyarbakır olayları için "kadın da olsa çocuk da olsa' diyerek kolluk güçlerine emir verilmesi üzerine aralarında küçük çocukların da olduğu 10 yurttaş öldürülmüştür. O tarihteki talimatlar hala yürürlükte midir?

-2002-2014 yılları arasında 26 Mart tarihi itibariyle kaç çocuk kolluk güçleri tarafından yaralanmıştır ve öldürülmüştür? Bundan dolayı kaç kolluk mensubu yargılanmıştır? Ne tür adli ve idari cezalara çarptırılmışlardır?" (ANF)