CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu,  Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini hedef alan sözlerinin hemen ardından soruşturma başlatılmasını 'yargının çarpıklığının göstergesi' olarak değerlendirdi.

Twitter hesabından açıklama yapan Tanrıkulu, “BAYRAKTAR adlı SİHA'ların vurduğu sivillerinin adlarını  burada paylaştım, açıkladım Sn. Erdoğan, bana saldırmanız suçluluk telaşı olmasın!” ifadelerini kullandı.   

Erdoğan’ın açıklamasının ardından ‘troller’in kendisini hedef aldığını söyleyen Tanrıkulu, “Erdoğan hedef gösterdi troller saldırıyor. Bayraktar adlı SİHA'nın vurduğu, öldürdüğü sivillerdi. Sizde Allah korkusuda kalmamış vicdansızlar!” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında Twitter hesabından paylaştığı mesajla "devletin SİHA'larla sivil vatandaşları vurup, öldürdüğünü iddia ederek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin manevi şahsiyetini aşağıladığına dair somut deliller bulunduğu" gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

TCK'NIN 301. MADDESİ NE DİYOR?

TCK'nın 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama' başlığını taşıyan 301. maddesi, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır. Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz. Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanı'nın iznine bağlıdır" hükmünü içeriyor.

TANRIKULU: BİLGİ PAYLAŞMAMDAN RAHATSIZ OLDULAR

Gazete Duvar’a konuşan Sezgin Tanrıkulu, hakkında açılan soruşturmayla ilgili olarak “Güneş balçıkla sıvanmaz” yorumunu yaptı.

Tanrıkulu, “O saldırıdan hemen sonra, bana ulaşan yakınlarının verdiği bilgiye göre sivil olan 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı. Bu bilgiyi sosyal medya hesaplarımdan ısrarla paylaşmamdan rahatsız oldular” dedi.

'YARGININ NASIL ÇARPIK ÇALIŞTIĞININ GÖSTERGESİ'

Tanrıkulu soruşturmanın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamasından hemen sonra başlatılmasını ise şu sözlerle değerlendirdi:

 “Yargının nasıl çalıştığının çok çarpık bir göstergesi. KHK ile bu düzenleme yapıldığında ‘Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Parlamentoya kayyum olarak atandı’ demiştim. Parlamentonun kendisine ilişkin bir düzenlemenin KHK ile yapıldığı bir dönemden geçiyoruz. İlk soruşturma da bana açıldı. Milletvekili bunu konuşamayacaksa neyi konuşacak."

KHK İLE GETİRİLEN SORUŞTURMA YETKİSİ İLK KEZ KULLANILDI

Darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan 694 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile getirilen milletvekillerine soruşturma açılması yetkisi de böylece ilk kez CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'na yönelik soruşturma ile, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kullanılmış oldu.

NE OLMUŞTU?

CHP'li Tanrıkulu, Diyarbakır ve Hakkari'de yapılan operasyon kapsamında silahlı insansız hava araçlarının sivil insanlarını vurduğunu söylemiş İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP'li vekilin 'ağzının payının verilmesi gerektiğini' savunmuştu.

En son olarak Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tanrıkulu'nun hedef alarak şu ifadeleri kullanmıştı:

"Ana muhalefet partisinin bir temsilcisi çıkıyor 'SİHA'lar sivilleri vurmuş' diye. Nerede o siviller. SİHA'lar teröristleri vuruyor. Bunu CHP'nin temsilcileri vs. durduramaz. Ben beklerdim ki CHP'nin lideri (Kemal Kılıçdaroğlu) çıksın, 'Ey Tanrıkulu, sen kimden yanasın. Güvenlik güçlerinden yana mısın?' desin. Biz silahlı İHA'larımızı yaptık. Artık terör örgütü kaçacak delik arıyor. Bu beyler ölen teröristleri savunur hale geldiler. Biz sizleri tanıyoruz zaten. Tek farkınız var siz CHP'siniz, onlar HDP. Yerlilik, millilik diye bir hedefiniz yok."