İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önündeki protesto gösterisinde zabıtalar eylemcilere saldırdı. Polis izledi. CHP Milletvekili Mahmut Tanal başından yaralandı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

 

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında olası yıkımları protesto eden ve “Yıkım değil yerinde ıslah” pankartı açan Halk Cephesi üyesi bir grup, Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde toplandı. Gruba CHP Milletvekili Mahmut Tanal da destek verdi.

 

Yapılan açıklamada, AKP’nin7 milyon evi yıkacağını söylediği belirtildi. Bunun 21 milyon insanın evsiz kalması demek olduğunun belirtildiği açıklamada “Evlerimizi yıktırmayacağız. Evlerimizi yıktırtmamak için direneceğiz. Tüm halkımızı evlerimizi yıktırtmamak için kuracağımız çadırımıza çağırıyoruz” denildi.

 

Açıklamanın ardından zabıta müdürü kesinlikle çadır açtırtmayacaklarını söyledi. Çadırlarını açmakta kararlı olan Halk Cepheliler çadırlarını açmak isteyince polis ve zabıtalar tarafından önce etrafları çevrildi. Ardından polisin saldırısına uğradılar, 8 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların isimleri şöyle:

 

Grup açıklamanın ardından belediye önüne çadır kurmak istedi. Bu sırada grup ile zabıta ekipleri arasında arbede çıktı. CHP’li Tanal da başından yaralandı. Polis olayla ilgili gruptaki çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

 

Grup saat 14.30 sıralarında tekrar İBB önünde toplandı. Eylemciler yine protesto çadırı kurmak istedi. Ancak polis ve zabıta tekrar gruba müdahale etti.

 

TANAL: VURAN KİŞİ BELEDİYE ZABITA MEMURU

İBB önünde çıkan olayın ardından ambulansla İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal yapılan müdahalenin ardından taburcu edildi.

 

Hastane çıkışında Doğan Haber Ajansı mikrofonuna konuşan Tanal şunları söyledi:

"Vuran kişi belediye zabıta memuru. Milletvekili olduğumu söylememe rağmen vuran belediye zabıta memuru. Yanı başında olayı gören çevik kuvvet polisine vuranı yakalayın dememe rağmen yakalamadılar. İşin iki büyük ayıbı var. Bir resmi görevlinin milletvekilinin kafasını kırması, iki polisin vuranı görmesine rağmen yakalamaması. Milletvekilinin kafasını kıran, vatandaşa neler yapıyordur. Bu Türkiye’nin ayıbı. Polisin kafamı kırma sırasında bunu gördüğü halde yakalamaması ise daha büyük bir ayıptır. Demek ki cinayetlerin olduğu yerde de emniyet mensupları gördüğü zaman görmemezlikten geliyorlardır. Çoğu da bu yüzden yakalanamıyordur. Bu devletin itibarının sarsılmasıdır. Ben şikayetçiyim. O anlamda ifade verdim. Kafamı kıran belediye zabıta memuru ve bunu gören polislerden şikayetçiyim. Polis bunu yakalaması gerekirken, bana 'Beyazıt Polis Merkezi’ne git, şikayetçi ol' dedi. O polisler de büyük bir suç işlediler. Kafama yumrukla vurdu ama parmağında herhalde yüzük vardı. Yüzük olmasa bu kafanın kırılacağını zannetmiyorum."