CHP  Milletvekili Mahmut Tanal,  Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Anayasa Mahkemesi’nin Can Dündar ve Erdem Gül’ün tahliye kararıyla ilgili açıklamalarından dolayı Yozgat Barosu'ndan kaydının silinmesi için dilekçe verdi.

Tanal, Yozgat Barosu’na verdiği dilekçede avukatlık unvanını almaya hak kazanmış herkesin Anayasa Mahkemesi kararlarına saygı duymak zorunda olduğunu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, 1 Mart’ta kararın ‘anayasa ihlali’ olduğunu söylediğini belirtti.

‘ANAYASA’NIN 153. MADDESİNİ İHLAL ETTİ’

Mahmut Tanal dilekçede, “Aynı zamanda Bekir Bozdağ’ın ‘Bu karar Sayın Cumhurbaşkanımıza uygulanacak bir karar mıdır? Bu karar bireysel bir karar,  sadece başvuranları ilgilendiren bir karardır. Kamuoyunda başkalarının  uymakla zorunlu olduğu bir karar değildir’ şeklindeki açıklaması Anayasanın 153’üncü maddesinin de Bekir Bozdağ tarafından açıkça ihlal edildiğini ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

Bekir Bozdağ’ın uymak zorunda olduğu avukatlık kanunu ve anayasayı hiçe sayarak anayasa mahkemesinin kararına uymadığını ileri süren Mahmut Tanal dilekçede şunları söyledi:

“Avukatlık kanununun 34’üncü maddesinde ‘Avukatlar yüklendikleri görevleri bu göreni kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak ve Türkiye barolar birliğince belirlenen  meslek kurallarına uymakla yükümlüdürler’ demektedir. Ve avukatlık unvanını almış Sayın Bekir Bozdağ da bu kanuna uymak zorundadır. Yozgat barosuna 358 baro sicil numarasıyla kayıtlı Bekir Bozdağ yaptığı açıklamalarıyla avukatlık meslek kurallarına ve avukatlık kanununa aykırı davranmıştır. Sayın Bekir Bozdağ’ın baronuzdan kaydının silinmesi için karar alınmasını gerekli işlemlerin yapılarak tarafıma bilgi verilmesini arz ederim.”