CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun seçim öncesi dile getirdiği ‘Beyaz Toroslar’ın, AK Parti’nin tek başına iktidar olmasıyla asıl şimdi ortalıklarda dolaşacağını savundu. Sağlar, yeni dönemi de “Göstermelik bir demokrasi, parlamenter bir sistemin askıda bırakıldığı, cumhuriyetin reklam arası gibi kabul edildiği, tek adamlık, diktatör rejimine doğru gidilecek bir ortam” sözleriyle tarif etti.

Mersin’de yayın yapan Radyo Su’nun yayına katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Partilerinin Mersin’de bir başarı yakaladığını ancak Türkiye geneli için aynı durumun olmadığını ifade eden Sağlar, 1 Kasım seçimlerinin mağlubunun MHP, oy kaybedenin HDP, yerinde duranın CHP, kazananın da AK Parti olduğunu dile getirdi.

Sağlar, 7 Haziran’daki kararının tersine bir karar veren seçmenlerin bu kararını saygıyla karşılayacaklarını ama bu kararın bu şekilde çıkmasını da irdelemek gerektiğini söyledi.

‘CAN GÜVENLİĞİ ASKIYA ALINDI, CHP BUNU ANLAYAMADI’

Özellikle CHP olarak çok etraflı düşünülmesi gereken bir durum olduğunu kaydeden Sağlar, “Çünkü toplum 7 Haziran ile 5 ay sonrası arasında neyi farklı gördü ve oylarını değiştirdi. Şunu iyi görmek lazım; AKP, 7 Haziran sonrasında Recep Tayyip Erdoğan ile yeni bir siyaset uyguladı. Can ve mal güvenliği askıya alındı. CHP bunu çok fazla anlayamadı. Biz yine 7 Haziran’daki ekonomik ve sosyal devleti ortaya koyduk. Ama sosyal devlet ve ekonominin de var olabilmesi için önce yurttaşın can ve güvenliğinin garanti altına alması gerekiyor,” diye konuştu.

‘BEYAZ TOROSLAR ORTAYA ÇIKACAK’

AKP’nin seçim kampanyasında istikrarın sağlanması, can ve mal güvenliğinin güvence altına alınmasında tek parti iktidarı dayatmasını kullandığına işaret eden Sağlar; bombaların, kan ve gözyaşının oy devşirmenin bir yolu olduğunu gören hükümetin sıkıştığında aynı yola başvurabileceğini uyarısında da bulundu. Sağlar, devamla şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ankara’da patlayan bomba sonrası ‘biz yüzde 43’lere çıktık’ diyen Ahmet Davutoğlu devamında Van’da ‘eğer bize oy verirseniz bombalar patlamaz. Oy vermezseniz bombalar patlamaya devam eder. Beyaz Toroslar da ortalıkta dolaşmaya devam eder’ dedi. Şimdi gelinen nokta aslında daha kötü. AKP yüzde 9’luk oy artırımı ile tevazu içerisinde kalmaz.

Görebileceğimiz en büyük narsis yapı ortaya çıkacaktır. Müthiş bir şımarıklık olacaktır. Aynı 2007’de olduğu gibi davalar, adaletin yerine gelmediği mahkemeler, haksız tutuklamalar peşi sıra gelecektir. Demokrasiyi istemiyor. Göstermelik bir demokrasi, parlamenter bir sistemin askıda bırakıldığı, cumhuriyetin reklam arası gibi kabul edildiği, tek adamlık, diktatör rejimine doğru gidilecek bir ortam vardır.”

Önümüzdeki dönemin sıkıntılı geçeceğini düşündüğünü belirten Sağlar, beyaz Torosların asıl şimdi ortalıkta dolaşacağını da savundu.

‘OLUŞAN TABLODAN MHP SORUMLUDUR’

Son olarak; 1 Kasım seçimlerine gelinmesi ve sonrasında çıkan tablodan MHP’yi sorumlu tutan Sağlar, “Türkiye’yi 7 Haziran’dan 1 Kasım’daki sonuca getiren Devlet Bahçeli’dir. Devlet Bahçeli ve MHP’nin uyguladığı politikanın Türkiye’nin aleyhine olan, demokrasiyi askıya alan ve muhtemelen de çoğulcu siyasetin ortadan kalkmasına yeniden bir fırsat yaratan noktaya gelmişlerdir” şeklinde konuştu.  (İMC)