CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, AKP’nin baroların yapısına yönelik hazırladığı teklif taslağıyla, Türkiye Barolar Birliği delege yapısının da değiştirilmeye çalışıldığını söyledi.

BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI’NIN SEÇİMİ KAZANMASI MÜMKÜN DEĞİL

CHP’li Özel, AKP’nin siyasi parti gruplarına sunduğu alternatifli baro düzenlemesine ilişkin değerlendirme yaptı.

Özel, “Üç öneriyle geldiler. Üçü de birbirinden berbat, üçü de birbirinden tehlikeli öneriler. Bu önerilerden biri her baro Barolar Birliği’ne bir delege göndersin şeklinde. Bu, şu demek, 47 bin avukatın temsilcisi de 300 avukatın temsilcisi de bir olsun, istiyorlar” diye konuştu. Özel devamla şunları söyledi: “Barolar Birliği Başkanı ile barolar arasındaki görüş ayrılığı ne zaman başladı, hatırlamak gerekiyor. Barolar Birliği Başkanı birden makbul ve makul bir Barolar Birliği Başkanı’na dönüştü. Cumhurbaşkanı, adli yıl açılışını Külliye’de yapmak istedi. Bu toplantıya Barolar Birliği Başkanı gitmeye karar verdi ancak Türkiye’nin en çok üyeye sahip baroları bu toplantıya katılmadılar. Avukatların da hakimlerin de savcıların da cübbelerinde düğme yoktur ki kimsenin karşısında düğme iliklemesinler. Dünyanın hiçbir yerinde yargı mensupları yürütmenin emrine girmezler. Mevcut sistemde Barolar Birliği Başkanı’nın seçimi kazanması mümkün değil. O nedenle sistemi değiştirmek istiyorlar.”

ANAYASA MAHKEMESİNİN VERİLMİŞ KARARLARI VAR

Önerilerin adaletsiz öneriler olduğunu ifade eden Özel şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda alınmış kararları vardır. 2002/31, 2009/98 ve 2011/146 sayılı kararlarında Türk Tabipleri Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve Türk Diş hekimleri Birliği’nde yapılan delege seçimlerine müdahaleyi içeren benzer çalışmalarda Anayasa Mahkemesi aynı kararı verdi. Diyor ki, ‘Demokrasinin olmazsa olmaz kuralı seçimdir. Demokratik seçimin en önemli niteliği ise adil bir temsil ilkesine dayalı serbest, eşit ve genel-oy esasını içermesidir. Hukuk devletinin bir gereği olarak adaletli bir hukuk düzeninin kurulabilmesi de, diğer seçimler yanında kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin seçimlerinde de seçime katılacakların adil bir biçimde temsil edilmesine bağlıdır. Temsilde adaletin sağlanamadığı bir seçimin demokratik olmasından ve hukuk devleti ilkesine uygunluğundan söz edilemez.’ Bu yaptığınız temsilde adaleti zedeler dedi. Ben bu üç kararı da biliyorum. AKP Grup Başkanvekillerinin önerileri, geçmişte yapılmak istenenin 50 kat beteri.”